keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Fenix HP20 otsalamppu testissä

Fenix hp20 otsalamppu testissä. HP20 on tavallaan aika erilainen lamppu verrattuna muihin, regulointi ja vesitiiveys. Regulointi lampussa tarkoittaa virran tasaamista eli käytännössä valoteho ei laske samaa tahtia kuin reguloimattomassa lampussa. Regulointi ei tuo valotehoa yhtään lisää vaan tasaa sen. Normaalisti valoteho laskee samassa suhteessa kuin paristojen varaustaso. Regulointi pitää valotehon vakiona kunnes paristot loppuvat. Eli käytännössä kun virta lähenee loppua niin valo loppuu aika nopeasti. Reguloimattomassa lampussa valoa saa tunteja ellei kymmeniä enemmän, mutta tekeekö sillä valolla mitään? Karttaa sillä voi lukea...ehkä...
Fenix hp 20 paketissa.

Fenix hp 20 otsalamppu myydään vahvassa pakkauksessa. Lampun pakkaminen samaan laatikkoon takaisin vaatii arkkitehdin mieltä. Toisaalta käyttölamppua ei pakata uudelleen myyntilaatikkoon.


Lamppuosa on kohtuu kevyt joka sisältää itse led polttimon sekä päähihnan. Lamppuosassa on säätö valon kulmalle. Valon kulman säätö on kohtuu laaja, 90 astetta. Esimerkiksi fillarikypärään kiinnitettynä suuresta kulmasta on hyötyä. Petzl mallit valaisee liian ylös useimpien kypärien kanssa. Säätö liikkuu naksahduksien varassa joita on seitsemän. Paristot sijaitsee johdon päässä vesitiiviissä kotelossa. Ohut kotelo helpottaa taskussa kuljettamista. Koteloon voi halutessaan kiinnittää kehyksen joka sisältää klipsin jolla kotelon voi kiinnittää vaikka taskun reunaan tai vyölle. 

Paristokotelo ja pääkytkin.

Kytkimiä lampussa on kolme. Paristokotelon päällä sijaitseva pääkytkin laittaa virran päälle ja sytyttää johdossa olevat käyttökytkimet loistamaan. Käyttökytkimet on johdon puolivälissä joka minulla on aikalailla lonkan kohdalla. Päätä kun kääntää nousee kytkin vähäsen korkeammalle. Toisesta napista lamppu sammuu ja toisella valitaan valoteho neljästä vaihtoehdosta. Kytkimen valot ovat erivärisiä ja palaa vaikka itse lamppu ei olisikaan päällä. Paristokotelon pääkytkin sammuttaa myös kytkimien valot. Mukana paketissa on kaksi pientä pyykkkipoikaa jolla kytkimen voi asemoida vaikka paidan rinnukseen kiinni.

Kytkin ja sen valot. Koko on noin kolmasosa tulitikkuaskista.


Lampun käyttö käytännössä

Hankin lampun maaliskuun alussa juuri sopivasti loman alkuun. Paljon pimeää testimaastoa lampulle! Valoteho ei jätä retkeilijää pulaan, täysi 230 lumenin teho on jo lumen ollessa maassa aivan liikaa. Heikoimmalla kuuden lumenin tehollakin näkee jo kulkea maastossa ilman puihin törmäämistä. Sukset jalassa alamäessä täydellä teholla ei jää epäselväksi mäen alla olevat kuopat ja puut vaikka matkaa alas olisikin 100 metriä. Valokeilan keskiosa näyttää pitkälle ja reunojen himmeämpi valaisee lähialueen reunatkin. Hitaassa kulkemisessa valokeila saisi olla leveämpikin, onneksi siihen on saatavissa ratkaisuksi hajoittajalinssi muutaman euron investoinnilla. Hajoittajaa minulla ei ole, mutta tulen hankkimaan.
Lamppuosa on mukava päässä. Soljet ei paina eikä lamppu heilu. Pääni ei ole mielestäni iso, pipoissa ja hatuissa otan yleensä isomman koon jos on vaihtoehtona, mutta tässä lampussa päähihnan kiristys on löysimmässä vaihtoehdossa ja se mahtuu ohuen pipon päälle just. Joten isopäisten kannataa kokeilla hihnaa ennen hankintaa. Pään ylittävällä hihnalla on säätövaraa ihan riittävästi sekä sen voi jättää pois halutessaan. Soljet on paksut ja säätö hankalaa käsineet kädessä. Tosin solki ei luista päässä ollessa.


Paristokotelon ohuus ihastuttaa. Kotelo mahtuu taskuun ja siinä ei ole mitään teräviä kulmia. Olen pitänyt sitä housujen takataskussa. Kotelo on lähes saman muotoinen molemmilta puolilta joten sen voi vaan heittää taskuun sen kummemmin miettimättä.
Kytkimen käyttö onkin jokseenkin hankala. Kaksi nappia täysin symmetrisessä palikassa. Toisessa palaa sininen taustavalo ja toisessa keltainen. Jos muisti pelaa kummasta väristä valita homma helpottuu. Talvella johto on luultavasti takin alla joten kytkintä tulee käyttäneeksi takin kankaan läpi. Taas vaaditaan muistia, ylempi nappi tai alempi nappi. En vieläkään muista kumpi väri tai mitä ylempi nappi tekee. Valotehon säätö on rasittavaa, mutta mahdollista takinkin läpi. Kytkimen valosta on hyötyä. Lampun löytää teltasta. Valo valaisee teltan ääriviivat joten herätessä ei ole aivan ihmeissään mitenpäin on ja missä... Kytkin toimii ns. yövalona. Siitä pidän!

Valoteho

Lampussa olevat neljä valotehoa 230/125/51/6 lumenia riittää varmasti kaikille retkeilijöille.Suurimman osan ajasta 125 lumenia on aivan riittävästi. Reguloinnin ansiosta valoteho pysyy vakiona. Alla neljän kuvan sarja jossa hahmottaa tehojen erot. Kameraani ei saanut täysin manuaaliseksi joten kamera on saattanut tehdä omia valotuksen korjauksia kuviin. Kuvat ei vastaa todellisuutta, mutta antaa ideaa eroista.







Seuraavassa sarjassa valokeilaa on siirretty siihen kohtaan jossa silmä erottaa selkeästi kohteen. 





Vesitiiveys

Lamppu on vesitiivis IPX-8 standardin mukaan eli se kestää upotuksen 2 metrin syvyyteen. Melonta? Joo juuri tämä ajatus lampussa on aivan mahtava. Monet kerrat merellä aallokossa on rantauduttu aika onnella. Aikaisemman lampun teho ei ole riittänyt kertomaan rannan kivistä tai veden syvyydestä. Nyt on tehoa ja vesitiiveyttä!

Lamppu vietti altaassa yhden illan.


Plussat
-Teho
-Vesitiiveys
-Neljä paristoa (myyntipakkaus)
-Paristokotelon muoto
-Kytkimen valo yövalona
-Jämäkkyys
-Valaisukulman säätö

Miinukset
-Kytkimen napit ja niiden ulkoa opettelu
-Lyhyt säätö hihnassa
-Liian vähän säätöjä valokulmassa
-Johto liukuu liikaa pään takana olevassa kiinnikkeessä (estää hihnan joustavuutta jos johto on liian kireällä)

Yhteenveto
Fenix HP20 sopii retkeilijälle joka haluaa suurta valotehoa, ehdotonta kestävyyttä ja laatua. Täydellä teholla juokseminen onnistuu ihan hyvin myös metsässä joten lamppua voin suositella harrastelija suunnistajalle tai seikkailukisoihin jos tarvitsee paristoilla toimivaa valaisinta. Hinta on kuitenkin vähintään neljäsosa "suunnistuslampuista". Valon hajoituslinssi kannattaa hankkia jos pyörii paikoillaan tai pystyttelee telttaa. Suurinta valotehoa retkeilijä ei tarvitse, mutta välillä kaipaa täyttä tehoa joten sitä löytyy tarpeen vaatiessa. Regulointi auttaa paristojen käytössä loppuun asti eikä oma piheys paristojen vaihdossa tule vastaan.
Jos kytkin olisi loogisempi antaisin lampulle arvosanan 9/10 kategoriassaan. 

Fenix HP20 otsavalaisin:
230 lumenia 3t 29 min
125 lumenia 8t 24 min
51 lumenia 24t
6 lumenia 296t

Strobo 230 lumenia
Hidas vilkku 51 lumenia
SOS 51 lumenia

IPX-8 suojaus, upotus veteen 2 metrin syvyyteen.

Painot.
Lamppuosa 135 grammaa
Paristokotelo 110 grammaa
Koko lamppu johtoineen 273 grammaa (+ paristot 4 x AA=90g)

Partioaitta 99,95€







6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia. Asiallinen esittely ja arviointi. Olisi potentiaalinen vaihtoehto pitkien kaamosreissujen otsavaloksi.

Minulla on HP10 ja ainakin siinä pääpanta venyi kohtuullisen nopeasti käyttökelpoisiin mittoihin, aluksi se oli minulle isopäisenä paksun talvipipon kanssa aivan liian tiukka.

Onko HP20:ssä rajoitettu maksimitehon toiminta-aikaa? HP10:ssä näin on. Laite pudottaa valotehoa automaattisesti jonkin ajan jälkeen ehkäistäkseen ledin ylikuumenemisen.

Timo kirjoitti...

HP20 ei pudota valotehoa alas. Varmaankin järeämpi jäähdytys mahdollistaa sen eikä ledi kärsi. Lamppuosa on aika paljon isompi ja painavampi kuin hp10:ssä.

Pulkkailija kirjoitti...

hyvä ja monipuolinen arvostelu. Haen itse tehokasta lamppua leveällä valaisukulmalla mäenlaskua varten.

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa olla tuo pantojen tiukkuus oikeastaan ainoa mistä fenixiä voi oikeasti moittia.itse saan sopivan pipon varmimmin nuortenosastolta,mutta siihenkin lanttuun on hihnasto liian timmi.olenkin ommellut jatkopalat eteen ja taakse,jossa saumat ei paina,vanhojen otsalamppujen hihnoista.kannattaa kokeilla ja päänsäryt häviää.

Anonyymi kirjoitti...

Moi Timppa, googlasin lamppujuttuja töissä ja tää oli ekojen osumien joukossa! Aika perinpohjainen arvostelu :)

Ps. Millon pizzapäivä?

t: Katri

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen omasta HP20 otsalampun paketista hajoittanut epäkäytännölliset seinämät