perjantai 15. lokakuuta 2010

The north face redpoint optimus takki vesitestissä

Primaloft primaloft, siitä en enää luovu lämpimissä takeissa. Se on kevyttä, lämmintä sekä ei kastu helposti. Tosin untuva voittaa lämpimyydessä kunhan se vaan pysyy kuivana. Primaloftin kanssa kosteudella ei juurikaan ole merkitystä ellei takin kanssa ole käynyt uimassa. Entinen milletin primaloft takki alkaa näyttämään jo maailmaa nähneeltä ja hihojen reunat kuluneet loppuun joten hankin uuden takin:

TNF Redpoint optimus jkt.

Itse takki on yllättävän mukava. Otin koon isomman kuin normaalisti jotta alle mahtuisi vaatetta kunnolla. Luulisin  kokojen jopa pienentyneen viime vuodesta. Takista löytyy taskuja ehkä jopa liikaakin. Etureunassa on vetoketjulliset taskut käsille joissa täyte jää taskun ulkopuolelle, eli kädet pysyy lämpiminä. Sama koskee rintataskua. Sisäpuolelta löytyy vetoketjullinen ISO povitasku joka toimii myös pakkauspussina sekä pieni verkkotasku esim juomapullolle. Hupussa oleva säätö toimii moitteetta sekä on erilainen kuin mihin olen tottunut. Hupun kiristys alkaa niskasta kiertäen korvan alta hupun etureunan yli. Säätö toimii eikä naaman edustalla heilu kaikenlaisia kuminauhoja. Helmassa olevan kuminauhan päät tulevat etutaskuihin. Hihansuut ovat väljät josta pidän varsinkin kun takki on aavistuksen liian iso, kädet saa nyrkissä vedettyä hihan sisälle lämpimään.


+Primaloft täyte
+Hyvä huppu
+Taskujen kohdalla eriste taskun päällä
+Näyttää hyvälle myös kaupungissa.

-Voisi olla kevyempi ja yksinkertaisempi
-Hupun kiristyksen löysyttäminen hankalaa
-Kohtuu leveä malli
-Verkko povitasku liian pieni

220€ Partioaitassa. Miesten ja naisten mallit.
625g/miesten L-koko


Tein kastumistestin.
Takki joutui yllättäen lavuaariin hanan ollessa päällä, mitään ei ollut tehtävissä ja takki kastui...
Puristelin vettä takin sisälle niin paljon kuin pystyin ja annoin imeytyä hetken.

Lavuaarista nostettaessa sekä kaksi kertaa puristeltuna takkiin oli jäänyt vettä 645 grammaa. En vääntänyt takkia etten hajota täytettä. Hupusta kiinni ja puristelin takkia sentti sentiltä alaspäin nyrkin sisällä. Sen jälkeen takki henkariin odottelemaan.

10 minuuttia myöhemmin toistin saman kuin aikaisemminkin. Nyt takissa oli enää 420 grammaa vettä.

50 minuuttia myöhemmin puristelemalla takista lähti enää joitakin tippoja irti sekä takki oli valuttanut lattialle ison lammikon. Enää 225 grammaa vettä.

1 tunti 40 min myöhemmin vesimäärä takissa on 165 grammaa ja takki tuntuu kuivalta yläosastaan. Helma sekä hihansuut ovat märän tuntuiset, mutta puristamalla en saa tippaakaan irti.

Lopputulos:
Vaikka primaloft takin kanssa kävisi uimassa saa sen kuivattua retkiolosuhteissa kohtuu helposti ja nopeasti. Eristävyyden laskua on hankala arvioida takin ollessa märkä. Sanoisin takin olevan yhtä muhkea kuin kuivanakin noin 30-45 min henkari ripustuksen jälkeen. Kahden tunnin jälkeen se tuskin kastelisi enää liikaa vaikka onkin kostea. Untuvaan verrattuna keinokuitu vie voiton tässä testissä. Untuvavaatteita pesseet marmasti muistavat miltä takki tai makuupussi näyttää muutaman tunnin jälkeen vaikka se olisi ollut kuivausrummussa. Täyte kasassa ja eristävyys lähes nolla.

7 kommenttia:

Aro kirjoitti...

Mielöenkiintoinen testi, tälläisiä pitäisi olla useamminkin eri blogeissa sen sijaan että käydään tuotteen tiedot geneerisesti läpi(kuten itselläkin, menköön vielä iän ja kokemattomuuden piikkiin). Miksi juuri kyseinen nortin takki, eikä mm. RABin tai Montanene valimoimista, joissa löytyy primaloft-takkia jos jonkinlaista?

Timo kirjoitti...

Nortin takki taisi olla yksi niistä ainoista mitä oli kaupan hyllyllä suomessa. Vaatteita on tuskallista tilata ulkomailta. Takki tulee olemaan käytössä lähes jokaisena pakkaspäivänä kaupungissa sekä metsäreissuilla niin halusin nähdä ja kokeilla sitä ennen ostoa.

Jos olisin ostanut toppatakin ainoastaan metsäreissuille niin olisi se ollut tämä: http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/bpl_cocoon_hoody.html

Korpijaakko kirjoitti...

Kiitos esittelystä ja testistä!

Itsellä on hankinnassa kevyt toppatakki, pääasiassa reissukäyttöön. Nyt olen päätymässä RABin Generator jacket -malliin kun vuoden 2009 versioita saa halvalla Briteistä. Huppua ja isoa povaria jään kaipaamaan, mutta keveydellä (ja poistotuotteiden ostamisella) on hintansa.

Minkä verran takissa on täytettä (g/sqm)? Ja kuinka lämpimäksi olet kokenut Primaloftin? Itsellä on kokemusta vain untuvatakeista ja geneerisistä toppatakeista...

Timo kirjoitti...

Takissa on primaloft one täytettä 100g/m2. Lämpimyyttä on hankala sanoa tai verrata muuhun, käyttökokemusta löytyy untuvasta ja... primaloftista saman paksuisena. Untuva on kyllä huomattavasti lämpöisempi kunhan se pysyy kuivana. Luultavasti otan talven kuivaan ja kylmään keliin untuvan. Keinokuitu kaikkeen muuhun. Huhupuheiden ja mainostajien mukaan primaloft on yhtä eristävä kuin muutkin hyvät keinokuidut kuten thinsulate yms. Suurimmat erot tulevat kun eriste on märkä tai likainen. Primaloft ei mene lyttyn. Kun runttasin takkia lavuaariin niin takin tilavuus oli silmämääräisesti sama kuin kuivanakin!
Vanha milletin takki jossa on yhtä paljon täytettä on riittänyt toistaiseksi minulle. Tosin en ole ollut rankoilla hiihtovaelluksilla sen takin kanssa.
-20 astetta niin en miettisi hetkeäkään ottaisinko untuvan vai keinokuidun, untuva tottakai. 0 keli tai pientä pakkasta niin ottaisin primaloftin enkä edes miettisi untuvaa.
Entisessä takissa ei ollut eristettyä huppua joka oli suuri miinus. Huppu tuo kummiskin todella paljon mukavuutta vaikka painaakin muutaman gramman. Jos pitäisi katsoa ainoastaan numeroihin olisi backpackinglight anorakki paras mitä on. Itse haluan kädet taskuihin ja kännykän povariin. Kokopitkä vetoketju helpottaa myös kaupungissa.

ps. En omista metsävaatteita, vain vaatteita mitkä toimivat myös metsässä.

Korpijaakko kirjoitti...

Kiitos tarkennuksista. Itsellä ei ollut mitään kokemusta tuollaisen takin lämpimyydestä. Eli esim. Rab Generator-takki (kroppa 100g, hihat 60g Primaloftia) toiminee hyvin jonnekin -10C tuntumaan. Hupun puute on tietysti puute, mutta poistotarjous parantaa taloutta. Käyttö olisi ensisijaisesti kevät-kesä-syysreissuilla ja ehkä kevättalven hiihtelyssäkin kevyempänä... Sydäntalveen on sitten käytössä järeää untuvaa.

Pidän tuosta vaatefilosofiasta, mutta valitettavasti itseltä ei ihan onnistu. Monet vaatteet on kyllä tuplakäytössä, mutta tiettyjen juttujen osalta ei vaan pysty. =D

Anonyymi kirjoitti...

Yksi asia toppatakeissa saisi olla vakiona: käännettävyys. Oma Rab generator kyllä kääntyy ympäri, mutta vetoketjun kanssa on pientä pelaamista. Hikisten vaatteiden kuivattelu on selvästi tehokkaampaa, kun kääntelee kostuvaa toppatakkia välillä.

Timo kirjoitti...

Sellaset takit jotka on tarkoitettu kiinnittyvän toisen takin vuoreksi toimisi näppärästi kääntötakkina. Sellaisisasa malleissa vetimen voi kääntää kummalle puolelle vaan. Muuten takin kiinnittäminen toiseen takkiin olisi hankalaa.

Nyt ei tule mieleen malleja kuin fleeceistä, mutta varmasti toppaversioitakin löytyy.