tiistai 2. marraskuuta 2010

Petzl Core akku

Petzl Core akku on tarkoitettu petzlin uusiin pieniin otsalamppuihin. Akku sopii tikkina, tikka2, tikka2 plus sekä tikka xp2 malleihin. Akussa on jotain erilaista kuin käyttäisi akkupattereita.... Akku on ohjelmoitavissa! Pienissä lampuissa usein on ongelmana paloaika. Valoa riittää sadoiksi tunneiksi, mutta tarpeeksi kirkasta käyttövaloa on maksimissaan muutama kymmenen. Vajaita pattereita en viitsi heittää pois vaikka valoteho olisi laskenut. Siihen ongelmaan Petzl toi markkinoille uuden akkutyypin. Akku voidaan ohjelmoida eli toisin sanottuna lamppuun saadaan regulointi.

Regulointia on hankala selittää muutamalla sanalla. Valoteho suhteutettuna paloaikaan on sama aina koska sähköä regulointi ei saa mistään lisää. Käytännössä paloajan saa pienemmäksi, mutta paloaikana valaisin on kirkkaampi kuin ilman regulointia.


Niin, itse akkuun. Akku on 900 mAh akku joka ladataan USB-kaapelilla, samanlaisella joka on useassa uudessa puhelimessa. Paketissa tulee johto mukana. Lisäksi on saatavilla 12 voltin sekä verkkovirran laturit. Akun ohjelmointia pitää odottaa vielä hetki koska petzlillä ei ole vielä saatavilla siihen ohjelmaa. Ohjelman pitäisi silti tulla saataville ihan lähipäivinä. Palaan ohjelmaan myöhemmin.
Mukava yllätys petzliltä. Paino on lähes kaikissa tuotteissa heitetty melkeimpä aina alakanttiin (siis muissa kuin petzleissä). Tämä pitää täysin paikkansa, petzl ilmoittaa 30g ja minun oma vaaka näyttää 30g! Rehellinen valmistaja! 3 kappaletta AAA gp:n paristoja painaa 34 grammaa.

Core akku tulee lampun rungon väliin joten se kasvattaa lampun syvyyttä noin 5mm. Kun akku on paikoillaan lampussa on kaksi saranaa joista lamppua lähempänä olevaa saranaa ei tarvitse avata koskaan ellei käytä pattereita. Akun ja otsapannan väliä joutuu avaamaan akkua ladatessa. Avausmekanismi on samanlainen kuin paristoilla käytettäessä. 

Akussa on virran varaustason ilmaisin joka toimii näin:
Vihreä: Akkussa on virtaa 66%-100%
Oranssi: 33%-66%
Punainen: 20%-30%
Vilkkuva punainen: 0%-20% Silloin myös lamppu ilmoittaa liian heikosta akusta vilkuttamalla valkoista "päävaloa" aina välillä. 

Paloajat reguloinnilla tai ilman näet allaolevasta käyttöohjeen kuvasta.


+Lyhyillä reissuilla saa aina täyden tehon käyttöön.
+Täysi teho on käytössä pidempään.
+Helppo asentaa.
+Pidemmällä reissulla reguloinnin saa pois, joten valoteho ei lopu "vahingossa" eikä tee yllätyksiä.
-?
-Jos ihan hakemalla haetaan niin regulointi saisi olla itse lampussa eikä akussa.

Kunhan saan käsiini ohjelman millä regulointi ohjelmoidaan niin laitan tarkempaa tietoa tulemaan. Siihen asti valoista syksyä!
2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

it was greatly inviting to read www.grammari.com
I want to quote your register in my blog. It can?
And you et an account on Twitter?

Anonyymi kirjoitti...

Jo on yhden otsavalon käyttö tehty vaikeaksi :) Itselläni on Zebra Light:in pieni ja erittäin kevyt otsalamppu ja siinä valoa ja tehoa riittää.Toimii yhdellä AA paristolla jopa 120h (olen itse testanut ja pitää paikkaansa), valona LED, jossa kolme eri voimakkuutta joita saa helposti säädettyä vain lamppua vääntämällä.Lampun kiinnike on pehmeää silikonia (?) ja se loistaa pimeässä, joten lampun löytää helposti.Suosittelen lämpimästi :)