sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Kylmä, toivon täriseväni...

Taas Nuuksiossa. Tällä kertaa bussilla 28 Leppävaarasta Siikajärvelle opiston pihaan. Bussin 28 molemmilta päätepysäkeiltä joko Siikajärven pohjoispäästä tai Siikarannan opistolta lähtee hyväkulkuinen ja selkeä polku kohti Holma-Saarijärveä johon on noin kolmen kilometrin matka. Molemmat reitit vievät osittain kallioisen ja metsäisen maaston kautta perille. Reitti johon polku liittyy on nimeltään "korpinkierros" ja on pituudeltaan 7,5 kilometriä. Reitin pohjoispää koukkaisee Nuuksionpään läheltä. Reitin varrelle osuu neljä nuotiopaikka ja jos muutaman sadan metrin kiertää lisää nuotiopaikat kasvaa kuuteen kappaleeseen joista Mustalammen nuotiopaikat Haukkalammen lähettyvillä ei vaadi suunnistusta riippuen mistä tulee ja sopii vaikka lapsiperheille. Katso Nuuksion kartasta tarkemmin.

Holma-Saarijärven pohjoinen tulipaikka. Taustalla näkyy saaren tulipaikka.

Kävelimme Holma-Saarijärven rantaan. Saaressa olevassa tulipaikassa oli selvästi isompi partioporukka. Saaren sillan kupeessa on myös pieni hirsilaavu. Emme käyneet katsomassa olisiko laavu vapaana. Vastarannan tulipaikka vaikutti tyhjälle järven toiselta puolelta joten sinne siis. 
Ilta ja puoli yötä meni mukavasti tulilla istuen ja jutellen. Nuotiopaikan puuvaja on aivan täynnä hyvälaatuista kuivaa puuta. Paikalta löytyy myös kirves ja saha, mutta metrihalot on halkaistu vähintään kertaalleen joten pelkkä sahan käyttö riittää kunhan tulen saa syttymään.

Perinteisempi reppu. Savotta 123.

Saaressa oli sitten isompi nuotio...

Itse tärinään jota toivoin... Lämmin makuupussi, tai oikeastaan kaikki makuupussit on kotona ja mukana on villahuopa yötä varten. Illalla nuotion äärellä villahuopaan kääriytyminen ja sen eristävyydestä nauttiminen lämmitti niin kehoa kuin mieltäkin, mutta siinä nukkuminen..
Makuualustana saksittu thermarestin ridgerest olkapäästä polveen, jalkojen alla reppu, kasa kuivapusseja sekä muovitettu kartta. Kevyempää nääs! Huopa itseni alla, jalkojen päälle käärittynä kahteen kerrokseen. Yläruumiiseen huovan sai kahteen kerrokseen, mutta ei pysynyt kuin hetken ja toinen kerros valui alas. Koko paketin ympärille käärin eurokankaan "untuvakankaan" joka on täyttä puuvillaa noin 70g/m2 sekä on todella tiukkaan kudottu. Ilmavirta ei mene läpi, tai ei mene läpi liikaa. Kangas on niin pitkä, että sain käärittyä myös pääni kankaan sisälle hengittäen kankaan läpi. Poikkeuksellisesti nenä ei jäätynyt noin 3-5 asteen lämpötilassa tarpin alla. Nukahdan, herään, nukahdan, herään... En usko nukkuneeni yli tuntia yhtämittaa kylmyyden takia. Koko kroppa jäässä niin varpaat kuin yläruumiskin. Sormetkin kylmettyi huovan ja kankaan välillä vaikka devoldin alusasun hyvät hihat suojasivatkin käsiä. Osan yöstä nukuin kädet pakaroiden alla. Pienikin liikahdus niin kylmät väreet lävistävät koko kropan varpaista alkaen. Yritän jännittää kaikkia lihaksia muutaman kymmenen toiston sarjoissa tunnin välein. Tunnen kuinka veri kiertää. Yritän saada tärinän aikaiseksi koska sehän tuo lämpöä, mutta ei onnistu. Tärinä kestää muutaman sekunnin ja lakkaa. Väsymys ja laiskuus estää pienen juoksulenkin. Järki ja kokemus sanoo tärinän olevan haluttu asia, mutta.... Onneksi aurinko nousee ja on pilvetöntä. 
Vihdoin noustessa ylös noin 12 aikoihin on vieläkin kylmä. On tosi kylmä vaikka aurinko paistaa kohti. Säätiedotus kertoi lämmön olevan alimmillaan 6 aikoihin noin 3 astetta ja 12 aikoihin jo huomattavasti lämpimämpi 10 asteen hujakoilla.

Verhoon vuorattu retkeilijä.

Huovan paksuus ei ole kovinkaan paksu...

Huovan ja kankaan lisäksi päällä oli:
Villaboxerit
Villakalsarit 220g/m2
Lundhags ahke housut
Paksut vaellus sukat
Icebreaker t-paita
Devoldin expedition huppari 
Anorakki
Pipo

No, yö oli todella kylmä ja tällä setillä yöpyminen olisi oikeasti mukavaakin jos olisi tulet kyljessä lämmittämässä. Ensi kerralla makuupussi tai toivottavasti sama setti tulilla yöpyen! 
Aamu(päivä)kahvit tulilla seuraten koko ajan lisääntyvää ulkoilijamäärää jota alkaa olemaan jo kymmenittäin paikalla.

Holma-Saarijärven itäpää.

Jatkoimme suoraan itään kohti Mustalampea. Mustalammen nuotiopaikoilla on niin paljon väkeä ettei enää voi erottaa kuka kuuluu mihinkin porukkaan. Äkkiä ohi kohti Punarinnankierrosta joka jää meidän osalta vain oikaisuksi.

Valklampi Mustalammesta itään seuraava järvi.


Punarinnankierros kiertää takaisin Haukkalammelle, mutta uutta reittiä on tulossa! Käsitykseni mukaan rakenteilla olevaan Nuuksiokeskukseen rakennetaan reittiä Haukkalammelta lähtien. Nyt (13.5.2012) uusi reitti menee tästä kohti länttä seuraten kartan polkua. Polku on päällystetty hiekalla eikä siltä voi eksyä. Polku liittyy Punarinnakierrokseen tässä. Bussilla tultaessa Haukkalammelle uusi polku auttaa aikalailla, ei tarvitse kävellä tien reunaa kovinkaan paljoa sekä Haukkalammen voi kiertää etelän kautta jos on tarkoitus mennä siitä ohi. Yksi ylläri silti osuu reitille...

Itse laskin 321 askelta, mutta menin sekaisin monessa kohtaa. Montako sinä saat?2 kommenttia:

Paivi Santeri K kirjoitti...

Miten reppu on kestänyt? Meillä kävi vähän heikosti oman Savotta 123:n kanssa.

timo kirjoitti...

Kurja juttu. Omassani hajosi olkaviilekkeet lähes heti. Nahan pinnan kovempi osuus alkoi kuoriutumaan irti. Savotta tosin vaihtoi tilalle kunnon nahkaa joka varmasti kestää!