perjantai 11. toukokuuta 2012

Grammarin aakkoset -H

Hexamiini eli kuiva polttoaine. Tunnetuin valmistaja on varmasti esbit. Esbittejä löytyy muutamassa koossa, mutta Suomessa lähinnä 4 gramman paloina. Nykypäivänä esbit paloja ei kauheasti näy retkeilijöillä käytössä vaikka jossain tapauksissa ne on todella käteviä. Jos esbit ei ole tuttu niin kuvittele nuotion sytytyspalaa joka on kooltaan tulitikkuaskista puolen sentin viipale. Esbit valmistaa poltinta/kattilankannaketta joka on turhan painava, mutta ajaa asiansa eikä maksa juurikaan.
Oman keittimen teko on todella helppoa johon tarvitset metalliverkkoa joka kestää kattilan painon sekä pienen alumiinitölkin kuten redbull. Tee verkosta kannake kattilalle. Korkeus noin kämmenen leveys ja sen verran leveä, että kattila pysyy tukevasti sen päällä. muoto voi olla puolikuu tai kokonainen ympyrä. Tölkistä leikkaa pohja niin, että väärinpäin käännettynä tölkin pohja toimii kuppina ja tölkin reunat kupin jalkana. Nyt keittimesi on valmis!

+Polttoaineen määrä on helppo testata ja ottaa mukaan.
+Kätevä lyhyillä retkillä jossa tarvitsee vain pari kuppia lämmintä juomaa.
+Helppo pakata eikä vie juurikaan tilaa.
+Voi käyttää sytytyspalan tavoin.

-Haisee aivan kamalalle poltettaessa.
-Joka paikasta ei löydy uutta pakettia.
-Tehonsäätö mahdotonta.
-Heikko teho.

Esbit on kätevä satunnaiseen käyttöön veden kuumentamiseen. Kattilaksi kun valitsee tyhjän kaljatölkin niin sen kevyemmäksi ei kokkaussetti voi mennä. Itse pidän muutamaa palaa mukana puukeittimen kanssa jos on kohtuu märkä keli tai jossain vaiheessa kun ei viitsi käyttää puuta.


Ei kommentteja: