lauantai 21. tammikuuta 2012

Kuusamo easy siteen asennus madshusin tunturisuksiin

Kuusamon easy side joka olikin aika tuttu suksiside viime talvena löysi viimein "oikeisiin" suksiin. Siirsin 44mm latusuksista siteet Madshusin glittertind tunturisuksiin.  (68-55-62mm.)

Kuusamo easy side kiinni latusuksissa viime talvena. Suksen kapeus vaati vanerista tehdyn alustan suksen ja siteen väliin. Ongelmaa ilmeni suksen upotessa vanerin ottaessa vastaan, suksi vanerin varassa ei pidä kovinkaan hyvin...

Tälle talvelle varsinkin nyt kun lunta on tullut etelä suomeenkin niin hankin madshusin glittertind sukset pitopohjalla. Valitsin aavistuksen liian löysän pituuden painolleni. 200cm pituinen suomupohjallinen suksi pitää varmasti painollani (75 kg). Mielummin liikaa pitoa kuin lipsumista!

Ei muuta kuin tunaamaan kuusamon sidettä paikoilleen! Pahoittelen kuvanlaatua, kamerasta loppui akku joten kaikki kuvat on otettu kännykällä.

Latusukset siteen irroitusta odottamassa.

Siteet irroitettu ja vanhat ruuvinreijät paikattu paikkapaloilla ja liimalla. Alkaa sukset näyttämään aika reikäisille. Onneksi kaveri otti sukset vastaan ilmaiseksi. Paikkapalat, liimaa ja viila, niillä pääsee pitkälle...

Siteen paikan määrittäminen alkaa suksen tasapainokohdan etsimisellä. Käytännössä kaikki siteet asennetaan  tasapainokohdan perusteella. Tasapainopiste löytyy esim. viivottimen avulla asettamalla kuvan mukaan. Muutaman millin heitoilla ei ole mitään väliä. Varsinkin suomupohjaisissa suksissa on aika hankala löytää millinmukaista paikkaa. Muista varmistaa molempien suksien tasapainopisteet. Puuytimellisissä suksissa tasapainopiste saattaa heittää jopa parilla sentillä toisistaan. Ota puoliväli ja aavistus eteenpäin. Jos heitto on tosi iso on suksiparissa vikaa. Mielummin liian eteen kuin taakse. 

Ruuvien pituus kannattaa varmistaa ennen reikien poraamista. Kuvassa vanha ruuvi oikealla ja uusi ruuvi vasemmalla. Oikean pituinen ruuvi ei mene pohjan läpi edes vahingossa. Muista siteen tuoma paksuus. Yleensä suksisiteissä tulee sopivat ruuvin mukana, mutta varmista silti pituus silmämääräisesti ettei tule vahinkoja. Siteiden ruuvit eivät ole normaalia rautakaupan tavaraa. Kierteet ovat syvemmät ja pää tylppä. Niitä saat siteiden valmistajilta tai retkeilyvarusteliikeistä kysymällä.

Kun tasapainopiste on löytynyt noudatetaan siteen valmistajan ohjeita asennukseen. Kuusamon easy siteessä  siteen  nivel on tasapainopisteen kohdalta kolme senttia eteenpäin. Mittaa ja merkaa tussilla reikien paikat. Varmista molempien siteiden tulevan samalle kohdalle ettei tule virheitä. Kuusamon siteelle ei ole sabluunaa jolla yleensä tulee asennettua siteet joten silmällä ja sormilla tulee varmistettua siteen kohta keskelle suksea.
Normaalisti tulee asenneltua SNS tai NNN siteitä joko pilot, normi tai BC versioina sekä perinteistä eräsidettä jolloin käytössä on sabluuna jolla reijät osuu kohdilleen. Easylle ei ole tätä helpotusta... Sabluuna jota käytän on metallinen häkkyrä jossa on kaikkiin siteisiin reijät valmiina. Vinoon ei voi porata ja kaikki reijät tulevat oikeaan kohtaan. Kunhan tasapainopiste on määritelty oikein. Sabluunassa on merkki johon tasapainopisteen on osuttava. 
Kuvassa on terä jolla reijät porataan. Terässä on erikseen kapea terä jolla reijästä tulee sopivan levyinen sekä oikean pituinen. Oikean terän kanssa ei vahingossa poraa koko suksen läpi. Itse en uskaltaisi porata käsivaralta normaali poranterän kanssa sukseen reikiä... Tussilla merkataan pisteet porausta varten. Siteen läpi ei viitsi porata tarkkuuden takia. Isot virheet on helppo korjata, mutta pienet muutaman millin korjaukset ovat käytännössä mahdottomia.

Reijät porattu oikeisiin kohtiin. Seuraavaksi roskat pois ja liimaa peliin. Liimana käytän puuliimaa jossa on korkea vedenkesto. Merkkiä en muista, mutta on erikeeperistä seuraava. Liimaa voimalla reikään sekä rautalangan päällä pyörittelyä että liimaa on varmasti kaikkialla reijän seinämillä riittävästi. Liimaa ei voi olla liikaa, kaiken ylimääräisen voi pyyhkiä pois asennuksen jälkeen! Seuraavaksi alkaa ruuvien ruuvaaminen paikoilleen. Käyttämäni ruuvit oli aavistuksen liian leveät joten joutui leikkimään poranterällä hetken että sai siteen reijistä millin leveämmän. 

Siteet kiinni ja koko paketti hiihtovalmina kunnes liima kuivuu!






4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen käyttänyt ihan tavallista poran terää siteiden asennukseen, olen vaan kiertänyt terään sopivalle korkeudele muutaman kierroksen kirkasta teippiä, jotta osaan lopettaa oikeaan syvyyteen.

Kuusamon uusia siteitä pääsen testailemaan tässä tulevien viikkojen aikana. Mielessä pyörii myös tee-se-itse universaaliside Icetrek Flexi Plateau -tyyliin (http://www.icetrek.com/index.php?id=778). Voisi tulla kevyt ja matalaprofiilinen side reissuihin, joilla ei kokoajan hiihdetö...

Timo, grammari.com kirjoitti...

Mulla on helppoa kun työn puolesta on sopivat poranterät valmiina :)

Noita icetrekin siteitä on tullut katseltua sillä silmällä... Voisi olla aika yksinkertaiset tehdä itse. Hinta hirvittää valmiissa tuotteessa.

Sami Jokitalo kirjoitti...

Oletko hiihtänyt kuusamon siteet suksissa tunturissa?

Timo kirjoitti...

Kerran näillä suksilla ja siteillä tunturissa, mutta hyvin pehmeässä hangessa. Pehmeässä hangessa ihan ok, mutta jos hanki on kovaa josta suksi menee läpi niin side hinkkaa jäiseen hankeen aika pahasti.