keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Kevätretki Nuuksioon

Keväinen tai oikestaan kesäinen Nuuksionretki tuttuja ja tuntemattomia reittejä pitkin. Lähtö kohti Kattilajärven parkkipaikkaa kotoa lauantai päivällä. Koitimme veikkailla ja arpoa tarpeeksi hiljaisen paikan puolesta joten Kattilajärveltä lähteminen saattaisi olla hyvä vaihtoehto varsinkin kun yksi meistä joutuu palaamaan autollensa illalla. Kattilajärven parkkipaikalla autoilijat voisivat harkita järjen käyttöä, parkkipaikalle mahtuu noin 10 autoa. Nyt viisi...
Reput kantoon ja kohti metsää! Suunta tähtää kohti Valkialampea jossa on nuotiopaikka, mutta ei puita.

Kattilajärvellä kaksi laulujoutsenta


Hetken käveltyämme kartta repussa ja kompassi taskussa saavutamme kohdetta kunnes outo tunne valtaa mielen. Etelä ei voi olla tuolla vaikka kompassi niin väittää. Magneettiset häiriöt voivat olla syynä, mutta mutta. Kello ja aurinko varmistaa suunnan ilman kompassiakin. Tuntiviisari aurinkoa kohti niin etelä on kello 12 ja tuntiviisarin puolessa välissä. Eli menemme väärään suuntaan! Onneksi kiertolenkistä muodostui vain muutaman sadan metrin lenkki jossa näki taas uusia maastoja joihin ei ole tullut eksyttyä. Valkialampi löytyi silti helposti.
Metsää Urjan eteläpuolella

Urjalle mentäessa metsä taas vaihtuu kuin karttaan piirretyssä viivassa. Nuuksiossa näin käy aika usein. Urjan nuotiopaikan läheisyydessä meteliä kuuluu kovasti, ehkä liiankin kovasti. Paikalla on kokonainen lippukunta lapsineen ja tavaroinen. Miksi isot porukat valtaavat kokonaisen nuotiopaikan. Voisivatko he olla sivummalla sallien kaikkien retkeilijöiden käyttää yhteisiä nuotiopaikkoja? Nuuksiostakin löytyy varaustulipaikkoja jotka ovat tarkoitettu isoille ryhmille. Annetaan kaikkien käyttäjien olla rauhassa paistamassa makkaraansa.

Urjalta pohjoiseen

Urjan nuotiopaikalta matkamme kääntyy pohjoiseen seuraten Urjan länsireunaa. Kuiva helppokulkuinen maasto tekee hyvää kunnes kartankin lupaama jyrkänne on oikeasti jyrkänne. Polku silti kulkee rannasta kunnes kallio tulee vastaan.
Polku loppu

Polku loppuu järveen laskevaan jyrkänteeseen kuin seinään. Eteenpäin ei enää pääse ellei halua uida. U-käännös takaisin ja uutta reittiä hakemaan. Uusi reitti löytyikin, tosin aika pahaa jyrkännettä sekin. Onneksi joku oli virittänyt köyden pahimpaan jyrkänteeseen.
Pahin paikka kalliolla

Kallio ja jyrkänne vei muutaman tunnin matkasta. Ajan kannalta kallionkin olisi voinut kiertää, mutta reitti oli hauska ja mielenkiintoinen. Mäki tuli tuttavalliseksi muutamaankin otteeseen reittiä haettaessa.

Alaspäin

Ylöspäin (pahoittelen kuvanlaatua)

Kiipeämistä kiipeämisen jälkeen kunnes avokallio tuntuu aika mukavalle. Hengästyttää ja pohkeita polttaa. Ylämäet tappaa varsinkin kun jyrkkyys vaatii kädet avuksi. Kalliosta selvinneenä vastassa oleva keppihelvetti hidastaa matkaa edelleen. Vettä kengässä ja oksat naamassa.

Vitukko eli keppihelvetti

Urjan pohjoispäässä kulkee kartan mukaan pienimuotoinen kärrypolku. Polku on "ennallistettu" eli sen päälle on kaadettu lukuisia puita ettei retkeilijät käyttäisi sitä. Tosin polku kulkee lähes talojen pihasta joten ymmärrän maanomistajan ajatuksen polun purkamisesta. Kiertoreitti kiertää talot eikä matkaa tule kuin muutama sata metriä lisää. Matka jatkuu kohti Vääräjärveä.

Ei jätä valinnanvaraa

Vääräjärven nuotiopaikka on yhtä lähellä kuin kaukanakin. Paikalla olevat puut on... kyllähän niistä nuotion tekee. Terävä kirves vaati silti kaksi henkeä jalkojen suojaksi. Pari halkoa pienemmäksi ja loput voi polttaa isompana.
Halon hakkuuta

Nuotioruokaa koko porukalle. Pihviä, grillikasviksia, viiniä yms. Kyllä kelpaa! Parasta seuraa ja hyvää ruokaa. Tuuli vie hyttyset pois ja aurinko paistaa.

Tuohilautanen


Pihvit napaan koko porukalle. Grammarin tapaan lautanen löytyy metsästä. Tuohilautanen ja lusikka sekä veitsi. Tällä setillä pärjää loppuillan! Teetä päälle metsän antimista.

Kuusenkerkkätee

Vääräjärven nuotiopaikka

Muutama kylmä olut löytyy repusta, pihvi täyttää vatsaa ja teltta on valmiina yötä varten. Nukkumaan mennessä luonto näytti taas yllätyksen. Kehrääjä lauloi modeemiääntänsä yön aivan vieressä. En ole aikaisemmin kuullut kehrääjää, mutta nyt taas huomasi kuinka paljon metsässä on elämää jos vaan pysähtyy kuuntelemaan. Kehrääjän ääni on aika ainutlatuinen eikä se kehrää ihan joka puussa.

Aamulla herätys, pirrr pirrr. 30 min myöhemmin kylkeä kääntämällä luonnollinen torkku siirtyy kohti puoltapäivää. Minnekkään ei ole kiire. teltta pitää sateen ja tuulen. Aamupalan tekoon Vääräjärven nuotiopaikalla. Pekonia ja nakkeja!

Aamupala

Päivän sade ja kiireettömyys viettää aikaa kanssamme koko päivän. Mukan oleva bataatti saa osansa. Kevyt höyrytys kattilassa ja kunnon grillaus ritilällä nuotion lämmössä polttaa pinnan pietäen sisällön maukkaana.

Bataatti

Bataatti ei pahemmin kärsi hiiltyneestä pinnasta. Täytyyhän se kuoria kummiskin. Maukasta vaikka ei olekkaan nälkä. Kamat kasaan iltapäivällä ja kohti kotia muutaman mutkan kautta.

Koti, hilleberg rajd

Uutta reittiä hakiessa kohti bussipysäkkiä kartasta keksi uuden reitin josta en muista menneeni koskaan aikaisemmin. Kattilajärvi kiertäen itäpuolelta. 

Märkää heinikkoa

Jalat kastuu, kaikki kastuu. Vettä sataa, mutta onneksi ei liian kovaa. Ilman kuoritakkia pärjää. Vesi valuu kengistä nätisti pois. Märkä heinikko kastelee lahkeet välittömästi. On lämmin sää eikä vesi haittaa.

Peikkometsä

Polku kulkee läpi kostean laakson nousten korkealle kalliolle. Maasto vaihtuu yllättävän nopeasti purolaaksosta kallioylänköön.

Kalliolippa suojaa pahimmalta sateelta

Ylänköä

Polku jatkuu kohti Kattilajärveä. Samalle reitille sattuu luonnonsuojelualue. Kuulema metsokin pesii täällä. Hieno polku joka muistuttaa Nuuksion monimuotoisuudesta. Maasto alkaa purolaaksosta ja loppuu avokallioon. Bussiaikataulu väittää bussin tulevan juuri sopivasti.... Myöhästymme noin viisi minuuttia joka tarkoittaa lähes tunnin odottelua seuraavaan autoon. Aina voi syödä jos ei muuta keksi. Kuulema olisi pitänyt tanssiakkin...
Bussipysäkki

Muutaman mutkan kautta kotiin. Mieli tekee lähteä uudelleen, mutta eihän seuraavaan vapaapäivään ole montakaan päivää aikaa jolloin uusi reissu alkaa. Sitä odotellessa ja tavaroita kuivatessa mieli palaa metsään.

Kaikki kuvat!

Mukana retkellä:
Reppu golite jam2
Kuivapussi sea to summit pack liner
Alusta thermarest ridgerest 2/3 osaa
Teltta hilleberg rajd

Fjällräven mt housut
Icebreaker boxerit
Smartwool T-paita
Devold expedition hoody huppari
Patagonia micropuff liivi
Marmot minimal goretakki
Marmot precip housut
Montane lippalakki
Lorpen primaloft sukat x2
Columbia drainmaker kengät

Ensiapupakkaus
Petzl tikka XP lamppu
Komperdel hiilikuitusauvat

MSR titan kattila
Puukeitin (ei tarvittu)
Muki, kahvi, yms kattilaan sopivat.

Muutama sea to summit pakkauspussi ruoalle ja kuorivaatteille.
Ei kommentteja: