keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Grammarin aseet

Puukostani en luovu, puukko kulkee vyöllä, pitäähän puukko olla, otan aina puukon mukaan, vai? Moni tuntuu kantavan puukkoa jokaisella retkellä mukana vaikka tarvetta sille ei välttämättä olisi. Suomen historiassa puukon kantaminen ulottuu varmasti hyvinkin pitkälle. Sillä on tehty tulet ja metsästykseen tarvittavat välineet. Kannoin puukkoa mukanani pitkään kunnes sen tarvetta alkoi miettimään enemmän.


Nuotion voi tehdä haloista joita pilkotaan kirveellä tai puukolla. Sytykkeet voi tehdä puukolla. Puukolla voi leikata ruokapaketit auki. Mitä jos nuotion tekisi pienemmistä puista ja sytykkeet hakisi metsästä valmiiksi oikean kokoisina? Erätaitojen karttuessa puukon käyttö on jäänyt lähinnä makkaranpaistoretkien apuvälineeksi. Jonkinlainen teräase silti kannattaa pakata mukaan. Tässä muutama kevyt vaihtoehto:

Victorinox classic linkkari

Suurinosa lukijoista varmasti tunnistaa tämän klassisen pikkulinkkarin. Se sisältää lähes kaiken tarvittavan todella pienessä ja kevyessä koossa. Linkkari kulkee kotiavaimen kanssa samassa narussa joka on käytännössä aina mukana. Yllättävän monta terää hoitaa kaiken pikkuhomman.

Veitsi, viila, ruuvari, pinsetit, hammastikku, sakset.

Kaikkia teriä varsinkin saksia arvostaa, jos saksia tarvitsee sen korvaaminen veitsellä on aika vaikeaa.
Paino: 21 grammaa.

Victorinox compact

Classicin isoveli compact sisältääkin jo jonkin verran enemmän ja isommassa koossa. Näppärä yleislinkkari jolle keksii käyttöä yllättävän usein. Veitsen koko alkaa olla riittävä pienten kiehisten ja kiilojen vuolemiseen puusta.
Veitsi, viinipullon avaaja, "koukku", kynsiviila, pullonavaaja, ruuvari, isot sakset, hammastikku, pinsetit, neula, kynä, pieni ruuvari.

Tämä terämäärä painaa 64 grammaa.

Gerber compact scout

Uusi tulokas kevyissä taittoveitsissä. Gerberillä on muitakin todella kevyitä ja pieniä taittoveitsiä. Tämä on uusi tulokas kevyen reppuni täytteenä joten sen tarkempaa käyttökokemusta ei ole. Uskoisin sen silti korvaavan ylläolevat linkkari. Terässä on kaksi osaa, sahalaita tyvessä ja sileä terä kärjessä. Kahva on muovia joka vähentää painoa huomattavasti. Terä lukittuu automaattisesti joka tuo turvallisuutta eikä terä vahingossa lipsahda sormille. Muovisen kahvan muotoilu mietitytti, mutta olen vakuuttunut. Etusormi pysyy hyvin paikoillaan sille tarkoitetussa kolossa vaikka otteen asento olisikin erilainen kuin normaali puukossa. Veitsessä on myös ripustusreikä kuten molemmissa edellisissä linkkareissa. Paras puoli löytyy painosta, 26 grammaa!

 Etusormi lukittuu hyvin kahvan koloon.

Kokoeroja veitsillä.Ei kommentteja: