sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Päiväretkellä merenjäällä Kuusamo easy siteiden kanssa.

Viime viikolla laitoin Kuusamon easy suksisiteet kiinni latusuksiin ja tänään pääsin testaamaan meren jäällä. Side toimii niin kuin oletinkin, eli hyvin. Pieni vika tai oikeastaan ajatuskatkos kävi asennusvaiheessa. Korotuslevy jonka laitoin siteen alle estää suksen uppoamista joten suksen pitopohja ei aina pääse tiiviiseen lumeen asti. Ajattelin ratkaista sen ongelman muutamalla palalla nousukarvaa tai vastaavaa materiaalia. Kenkä pysyy siteessä vaikka kuinka riuhtoisi irti, mutta kerran se silti irtosi. Rannassa tamppasin poikittain rinteen ylös ja horjahdin, kenkä irtosi siteestä. Jos side olisi säädetty tiukemmaksi tätä tuskin olisi tapahtunut. Pidin sidetta sen verran löysällä että suksen saa jalkaan ilman käsiä helposti.

Kunnon potkun saaminen kengästä siteeseen ja siitä sukseen riippuu kokonaan kengästä. Omat talvikengät on  kohtuu väljät joten hiihtäminen on aika samanlaista kuin metsäsuksillakin, laahustamista... Tiukemmalla kengällä potku saattaisi toimiakkin. Tosin ne ketkä haluaa hiihtää kunnon potkulla ja hyvillä suksilla ei asenna tätä sidettä suksiinsa. Omissa suksissani on pitopohja ja riittävän löysä rakenne joten kunnon potkun puuttuminen ei haittaa. Jos meinaat asentaa kuusamon siteen omiin latusuksiisi niin kokeile aluksi hiihtää "laiskalla" tyylillä eli ilman kunnon potkua. Jos suksi pitää niin se toimii easy siteen ja talvikenkienkin kanssa.

Retkemme suuntautui Käärmeluodoille Lauttasaaren edustalle Helsingissä. Muutama aste pakkasta ja todella kova tuuli! Täysin pilvetön taivas toi kevään tuntua jo tammikuun lopulle. Perinteitä noudattaen ruoka on hyvää ja sitä on paljon. Loimulohta, juuresnyyttejä ja kuningaskatkarapuja. Nälkä lähti ja hauskaa oli.


Käärmeluodot sijaitsevat Helsingin ja Espoon rajan tuntumassa. Käärmeluotoja on kaksi joista olimme eteläisemmässä. Siellä on tulipaikka johon tuulee pohjoistuulella todella pahasti, vessa sekä roskis. Saaren luoteiskulmaan pääsee helposti veneellä ankkuriin. Syvyyttä en tiedä, mutta H-veneellä ollaa oltu siellä sekä vieressä oli huomattavasti isompi purjevene. Pohjoisemmalla saarella ei ole mitään (ehkä vessa jos muistan oikein) Sekä vieressä olevalla Käärmesaarella on tukeva laituri ilman poijuja. Tällä kertaa polttopuut olivat vähissä, meidän jälkeen yksi tai kaksi saa tehtyä tulet jos mukana on saha ja kirves. Puut olivat aikamoista pölkkyä. Kesällä tilanne oli samanlainen. Voi tietty olla ettei kukaan ole viitsinyt käyttää isoja pölkkyjä... Puuvajaa ei ole, puut on keittokatoksen takana (sateen) suojassa.
Retken kaikki kuvat löytyvät täältä.

2 kommenttia:

Aro kirjoitti...

Hei,

Vesi tulee aina kielen päälle, kun luen kertomuksiesi ruuista.

Alkaa pikkuhiljaa kyllästyttämään makkara-pekoniyhdistelmä, ja herkkusienet sinihomejuustolla, joten voisitko valistaa miten kuningaskatkaravut valmistetaan, entä mitä siitä syödään ja paljonko maksaa. Näyttävät sen verran herkullisilta. Kiitos.

Timo kirjoitti...

Ravut olivat purkissa myytäviä kuorellisia pyrstöjä. Edellisiltana ne laitettiin marinaadiin jossa öljyä, chili viipaleita, suolaa ja valkopippuria... muistaakseni. Kaveri laittoi ne kotonansa valmiiksi.

Yksi tuore punainen chili ja kaksi purkkia rapuja (noin 15 rapua purkissa) ei tehnyt ruosta tulista ellei suuhun vahingossa joutunut chiliviipaletta.

Kypsennyksessä ei mene kauaa. Muutama minuutti foliossa. Ravut olivat yhdessä kerroksessa eli foliopaketti tulee olemaan littana levy.

Kuningaskatkaravun pyrstöistä syödään kaikki paitsi kova kitiinikuori ja jalat. Kuori on ohut eikä sitä tarvitse leikata mitenkään. Haarukan piikki lihan ja kuoren väliin kunnes kuori repeää edes osittain. Liha lähtee helposti irti yhtenä kappaleena. Kädet sotkeentuu sillä niitä ei voi oikein kuoria haarukalla ja veitsellä. Rapu sormien väliin ja operoimaan. Kuori on silti pehmeä ja helppo repäistä, paperia hiukan tukevampaa.

Googleta grilliohjeita ja modaa niistä itselle sopivat. Seuraavan kerrran kun teen näitä teen ne varmasti vartaissa enkä foliossa.
Kuulema näitä saa myös valmiiksi kuorittuina, se helpottaisi talviolosuhteissa eikä käsiä tarvitsisi pestä kylmässä lumessa.

Aikamoinen rahamies saa olla, että voisi syödä rapuja nälkään. Tarkka hinta selviää paikallisessa marketissa. Seuraavaksi ajattelin kokeilla vartaassa paistettuina kirsikkatomaatin kanssa sekä pastaa lisukkeeksi.