maanantai 20. joulukuuta 2010

Kompasseja

Yksi asia joka yhdistää kaikkia retkeilijöitä on suunnistustaito. Jos ei osaa suunnistaa ei kauhean kauas kannata lähteä. Suunnistuksessa tarvitaa kompassin ja kartan lisäksi myös päätä joka osaa tulkita kompassin neulaa. Tässä muutama Silvan kompassi:

Carabiner 40
Näppärä pikkukompassi jonka saa pujotettua vaikka kellon rannekkeeseen. Pujotusreikä on leveydeltään noin 2 cm joten kauhean leveä kellonhihna ei siitä mahdu.Omassani on pieni ilmakupla sisällä ja jos se menee astetaulun alapuolelle jää kompassi "jumiin". Tämän tyyppisissä pikkukompasseissa kannattaa silti aina tarkastaa, että kompassin neula pyörii vapaasti. Paino huimat 3 grammaa!

Carabiner 28
Kiinteässä taustalevyssä oleva neula liikkuu yllättävän hyvin näinkin pieneksi kompassiksi. Levyn päässä mm asteikko 1-31 mm. Paino ilman karabiinia ja avainrengasta 9 grammaa.

Carabiner 9
Selkeä peruskompassi. Neula alkaa olemaan jo tarpeeksi iso suunnistukseen. Halkaisija noin 4 cm.
Paino ilman karabiinia ja avainrengasta 11 grammaa.

66 OMC spectra
Kisakompassi jossa neula osoittaa aina pohjoiseen vaikka kuinka heiluttelisi. Todella nopea ja mukava käyttää. Kompassi asetetaan samaan käteen kuin missä kartta on. Kompassista ei tarvitse pitää kiinni vaan se pysyy hihnan avulla ranteessa ja peukalossa kiinni. Hihna voisi olla pitempi paksujen rukkasten kanssa käytettäessä. Paino 28 grammaa.


Tälläisten kompassien kanssa jossa kartta käänetään oikein päin on pitkien suuntien ottaminen aika hankalaa ja epätarkkaa. Silloin kartanlukutaidosta alkaa olemaan huomattavaa hyötyä. Reittiä tulee seurattua maastosta ja kartalta jatkuvasti. Jos eksyy niin luultavasti eksyy vain vähän. Käyttäväthän kilpasuunnistajatkin kompasseja joilla käännetään kartta osoittamaan todellista suuntaa. Silloin suuntien on oltava kohtuu lyhyitä etappeja kiintopisteille tai muuten saattaa mennä pieleen. Lyhyillä etapeilla eksyy vähän ja pitkillä paljon.


4 kommenttia:

Litekayaker kirjoitti...

Pätevän näköisiä kompasseja! Pienimmän veitikan kohdalla tykkään enemmän Suunto Clipperistä, koska sen pidike on toiselta puolelta avoin, joten sen voi kiinnittää melkein mihin vaan -- kartan reunaan, hihaan jne. Silva on kyllä selkeä, mutta rajoitetumpi kiinnitykseltään.

Drunk Science kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Drunk Science kirjoitti...

Is the small Silva compass closed or open?

http://i1193.photobucket.com/albums/aa342/drunkscience/compass.png

Thank you.

timo kirjoitti...

Is the small Silva compass closed or open?

It is closed if you mean attachment thing back side on compass.