maanantai 3. joulukuuta 2012

Pakkasyö

Noin viikon sisään syysretki, ensilumiretki niin pitihän sitä koittaa pakkasretkeäkin. Tuttuun tapaan töistä suoraan metsään. Logistisien ongelmien johdosta ja tarkkaan hiotusta reitistä huolimatta löysimme itsemme mäkkäristä syömässä hampurilaisia... Espoon ikealta kävellen Sorlammelle. Lunta oli jo sen verran, että hiihtolatu näytti toimivalta ja olihan latua pitkin muutama jo hiihtänytkin. Sääennusteen mukaan lämpötilan pitäisi pysytellä -9 asteen tietämillä. Siltä se tuntuikin kunnes lumessa kahlaaminen pakottaa vähentämään vaatetusta vain yhteen pitkähihaiseen. Jalassa pitkät kalsarit tuntuu liialle, mutta laiskana en niitä jaksanut otaa poiskaan. Pilvien rakoillessa kuutamo valaiseen riittävästi eikä keinovalosta oikean saanut hyötyä. Muutaman tunnin kahlaamisen jälkeen Sorlammella. Paikalla ei ollut muita retkeilijöitä.

Nakit jäässä. Kaikki tuntuu jäätyvän...

Tulisijan reuna piti kaljan sulana vaikka pinta olikin aika nopeasti pientä jääkristallia täynnä.

Rommi sentään ei jäädy ainakaan näillä pakkasilla.

4 sekunnin valotus ja petzlin naolla valaisu kuvan reunasta reunaan. Loppuviikon kovasta tuulesta riippumatta  lumi pysyi puissa ihan hyvin. Tämä taitaa ollakkin retken ainoa "maisemakuva".

Nukkumaan. Riippumatto makuupussin sisällä. Kompakti pakkaus kun ei tarvitse makuualustaa allensa.Riippumaton rakennetta on kohtuu hankala selittää, mutta makuupussi on ihan normaali eikä siihen ole tehty mitään virityksiä. Jalkopäässä naru tulee vetoketjun välistä ulos ja jalkaterät jatkuu makuupussin pohjalle saakka. Pääpäässä riippumatossa on "möykky" ja naru kiinnitetään "käpysolmun" tavoin naruun.

Hökötys sivultapäin kuvattuna.

Itse valvoin vielä hetken kunnes kylmyys ja väsymys ajoi nukkumaan. 12 tuntia myöhemmin auringon laskiessa kömmittiin ylös. Yö oli mukavan lämmin kahdella hengellä pienessä teltassa. Sisäteltan katto pysyi jotenkuten sulanakin vaikka pakkasta oli reilusti ulkopuolella.

Pelkkä thermarest ridgerest ei oikein riitä talvialustaksi vaikka alla olikin 2mm eva alustaa lisäeristeenä. Ridgerestejä saisi olla kaksi päällekkäin. Talvella eristys maasta on todella tärkeää eikä siihen riitä yksi paksu solumuovi.

Vegaani ja luomu aamupala. Yllättävän hyvää valmisruokaa. Kannattaa kokeilla. K-kaupoista saa. Se on ehkä helpoin lisää vain vesi kasvisruoka joka ei ole pakastekuivattua kallista mössöä.


Semmoinen se. Pikaretki Nuuksioon. Menkää metsään.
1 kommentti:

Janne Pyykkö kirjoitti...

"olihan latua pitkin muutama jo hiihtänytkin"... joo, avasin ladun Hynkänlammelle 1. joulukuuta (=sama reitti alkaen mäkkärin pihasta). Samassa paikassa telttailin viime viikonloppuna http://avisuora.wordpress.com/2012/12/11/vuh-nelli-koiran-talviretki-nuuksioon-7-8-12-2012/