tiistai 4. lokakuuta 2011

Fenix HL 21 otsavalaisin

Fenix HL 21 otsavalaisin. Paljon tehoa pienessä ja kompaktissa koossa.


Fenixin uusi HL 21 otsalamppu vaikuttaa aika täydelliseltä pakkaukselta numeroiden puolesta. AA paristo, regulointi ja 90 lumenin valoteho. Valaisin toimii ja olen tyytyväinen ostokseeni. Valoteho riittää jo aavistuksen hankalampaan maastoon eikä täyttä tehoa tarvitse käyttää kulkiessa selkeämpiä polkuja.
Valaisin on aika kompakti. Muovinen runko joka kätkee sisälleen ledin sekä pariston. Yksi AA paristo helpottaa varaparistojen mukana kantamista ja niitä löytyy lähes joka paikasta. AA paristoja saa kohtuu edullisesti. Valaisimen rakenne miellyttää, paristo sisään ja menoksi.
Valokeila lampussa on kaksiosainen, keskellä huomattavasti kirkkaampi reunojen jäädessä himmeämmäksi. Lampulla näkee kauaksi vaikka täysi teho ei olisikaan käytössä.


Maksimiteho 90 lumenia
Keskiteho 43 lumenia
Heikkoteho 3 lumenia


Koitin valokuvata tehojen eroja kameralla, mutta tulin siihen tulokseen että kamera on minua fiksumpi enkä onnistunut säätelemään kameran säätöjä vastaamaan todellisuutta. Joten kuvia valotehosta ei ole. Kameran valotusmittari on liian fiksu...


Matkaa kattoon 165cm. Keilan reunasta keskelle 115cm.
Täysiteho 90 lumenia tuntuu liiankin tehokkaalle metsäisessä maastossa. Valokeila näyttää niin pitkälle kuin metsässä pystyy näkemäänkin. Teho riittää aivan hyvin reitin hakemiseen tuntemattomasta maastosta.
Keskiteholla on mukava kulkea. Polun näkee hyvin ja valokeilalla erottaa polun mutkat vielä kymmenenkin metrin päästä. Keskiteho on se mitä tulee käyttäneeksi suurimman osan ajasta.
Pienin teho yllätti positiivisesti, silläkin näkee ihan hyvin vaikka lumenit on pienet. Selkeä polku jota on tarkoitus seurata kompastumatta juuriin tai hiekkatie jonka määränpää on selvillä riittää pienin valoteho. Tosin pienimmällä teholla polkujen risteykset on vähäsen epävarmoja valintoja.
Valokeilan muodon kapeus auttaa näkemään pitkälle. Valokeilan kaksiosaisuus on aika selvä, keskiosa on hyvin kirkas ja pistemäinen kun taas reunat himmeät. Rauhalliseen kulkemiseen valokeila saisi olla leveämpikin. Lampun mukana tuli valon hajoituslinssi joka hajoittaa valon huomattavasti leveämmäksi ja kirkas keskipiste häviää. Linssi helpottaa elämää leirissä, mutta maastossa hajotus on ehkä liikaakin. Lisäksi lampun ollessa päässä hajavalo häiritsee silmiä.


+Reguloitu
+Vesitiivis
+AA paristo
+Edullinen
+Pienikin teho riittää


-Kapea valokeila
-Hajoitinlinssi heijastaa silmiin
-Pariston vaihto vaatii todella kovaa sormivoimaa!
-Hihna löystyy itsestään taskussa/repussa ollessaan

Lamppu on hyvä ja toimiva kunhan siihen vaihtaa hihnan sellaiseksi ettei se löysty itsekseen ja jos paristokannen avaamiseen tarvittavan voiman saisi pienennettyä...

Paino ilman paristoa: 66 grammaa (sisältää kaikki osat mukaanlukien hajoituslinssin)

Partioaitta.fi 39,90€
Fenixvalaisimet.com:


HL21 Premium R2 on pienikokoinen ja kevyt ostavalasin. Viimeisin LED-teknologia tuottaa kirkkaan jopa 90 lumenin ja huikean 93 metrin kantomatkan (ANSI NEMA/FL1). Uusi, entistä käyttömukavamman nauhaston ansiosta HL21 on mukava pitää päässä pitkiäkin aikoja. HL21 integroitu rakenne on täysin vesitiivis IPX-8 standardin mukaisesti.
Ominaisuudet
  • Käyttötilat: 90lm/2h 3min, 3lm/53h, 43lm/5h 43min, SOS-signaali
  • Digitaalisesti reguloitu virransyöttö
  • Käänteisen polarisaation suojaus suojaa paristoja
  • SmartFocus heijastinkartiolla näet samanaikaisesti lähelle ja kauaksi
  • Optinen AR-kovapinnoitettu lasilinssi
  • Vesitiivis IPX-8 standardin mukaisesti
  • Tyypin III-kova-anodisointi
  • Sisältää valonhajoitinlinssin ja O-rengas
5 kommenttia:

Antti kirjoitti...

Kiitokset hyvästä arviosta! Tämä valaisin on ollut myös itsellä käytössä ja oli tarkoitus pieni arviokin väsätä mutta tässähän kokolailla kaikki se asia mitä itsekin olisin halunnut sanoa.
- Paperilla loistava, käytännössäkin erittäin hyvä, erityisesti hintaansa nähden.
- Tehoa riittävästi. Keskimmäinenkin kantaa pimeässä metsässä pitkälle ja pienimmällä tosiaan vaeltaa hienosti hyvillä poluilla.
- Hajotinlinssi on ihan turha, joskin valokeila olisi kaivannut hieman hajotusta jo lähtökohtaisesti.

Voisimpa kokeilla jos saisin otettua nuo valokeilakuvat tuonne omaan blogiin.

Antti kirjoitti...

Nyt löytyisi valokeilakuvat tuolta omasta blogista: http://www.huoltokatko.com/2011/10/fenix-hl21-head-lamp/

Finnman kirjoitti...

Hakusessa olis järkevän hintainen vähän tehokkaampi otsalamppu vanhan Petzlin tactikan kaveriksi. Tuossa saattaisi olla kandidaatti..

- Finnman

timo kirjoitti...

Niin ja tuohon hihnan löystymiseen auttoi sen pujoittaminen toisella tavalla kuin mitä se oli myyntipakkauksessaan. Näköjään kaikki fenixin otsalamput on pujoitettu oudosti myyntipakkaukseen... Googlen kuvahaulla löytää kuvan siitä toisesta tavasta.

Anonyymi kirjoitti...

Kiito arviosta. Luin tätä kaupassa ihmetellessäni loputonta valikoimaa. Tämän perusteella oli helppoa valita.

Yksi AA-akku/paristo on ehdoton etu. Siinä on miltei sama energiamäärä kuin kolmessa AAA-akussa/paristossa, mutta hintaa vain 20%.

Akkujen kanssa on usein ongelmana, että ikääntyessään kennot purkautuvat eri tahdissa. Kun eka on tyhjä, on valaisin pimeä, vaikka muissa olisi kuinka paljon virtaa jäjellä. Tässä mallissa vaihdat seuraavan kennon, ja käytät niin pitkään, kuin siinä riittää virtaa, etkä milloinkaan tarvitse mittereia kennojen tutkimiseen.

Yleisimmin LED-valaisimet toimivat kolmella kennolla. NiCD/NiMH-akuille laturit taas toimivat useimmiten parilliselle kennomäärälle. Täysin mahdoton yhdistelmä. HL21:n kassa se taas ei ole ongelma. Käytät kennon kerrallaan, ja kuk kaksi on tyhjän, lataat ne yhdessä.

NiCd/NiMH-kennot pitäisi purkaa tyhjäksi ennen latausta. Mten teet sen siinä vaiheessa, kun kennot eivät (enää, jos uutenakaan) ole tasalaatuisia, ja purkautuvat eri tahtiin?

En enää milloinkaan edes harkitse AAA-kennoja käyttävää valaisinta, enkä varsinkaan kolmekennoista.