tiistai 17. toukokuuta 2011

Ultralight keittiö

Ultralight keitinsysteemi lyhyille retkille. Lyhyille lähinnä kattilan koon takia, sillä ei keitellä hienoja aterioita vaan tehdään aamiainen tai iltapalaa tai muuta ruokaa jota ei pahemmin tarvitse keitellä tai sekoitella.
Kattilana toimii tibetan 450 titaanimuki. Luonnollisesti tilavuutta 4,5 dl. Painoero isompaan titaanikattilaan ei ole kovinkaan iso, mutta gramma on kilon alku sekä pienessä repussa se ei vie tilaa juuri ollenkaan.


Koko setti on kooltaan 4,5 desin kokoinen ja kaikki osat mahtuvat kattilan sisälle poislukien eriste joka ei kasvata leveyttä kuin muutaman millin. Tämä keitin on tarkoitettu alkoholilla tai esbit kuivapolttoaineella toimivaksi. Esbit palat helpottavat lyhyillä retkillä polttoaineen riittävyyttä. 2x4 gramman palaa/kiehuva muki. Esbit minigripissä ei paina paljoa ja yhden yön reissuilla polttoaine painaa vähemmän kuin tyhjä polttoainepullo keveimmillään. 0,5 litran limupullo painaa 30 grammaa joten pelkän pullon painoon saadaan jo neljä kattilallista kuumaa vettä joka riittää ihan hyvin yhden tai kahden yön retkillä. Kahvin juominen kattilasta tuntuu tyhmältä ja maistuu kamalalta titaanireunasta. Lidlin expresso kahvissa oleva muovinen kansi oli aivan samaa kokoa kuin kattilakin joten kattilaan sai muovireunukset, haa ja mukin voi jättää pois! Pieni modaus kanteen juomaaukon muodossa säästää taas painoa muutaman gramman. Keittelyn aikana kantena toimii foliokansi joka kestää kuumuutta riittävästi sekä se taipuu muovikannen alle kuljetuksen ajaksi. Folio ei kestä kovinkaan pitkään, mutta sen voi muotoilla muovikannen avulla vasta metsässä. Kattilan tukena oleva metalliverkko pitää kattilan sopivalla etäisyydellä liekistä. Polttoastiana oleva tuikkukynttilän folio on yllättävän monikäyttöinen, alkoholilla oikeinpäin ja esbiteillä väärinpäin! Eriste kattilaan helpottaa haudutettavien ruokien tekoa sekä saa aamukahvin pysymään pitempään lämpimänä.

Koko setti (tuulisuoja puuttuu)

Katila tibetan 450 69g.
Muovikansi 5g.
Verkkotuki 7g.
Taitettava lusikka 20g.
Eriste 5g.
Spinaakkeripussi pikkutavaroille 3g.
Kansi ja palopohja alle 1g. (vaaka ei reagoi)
Tuulisuoja puuttuu koska kauppa meni liian aikaisin kiinni... Noin 10 grammaa foliotuulisuoja foliovuoan pohjasta. Foliokansi saattaa muuttua samaan materiaaliin.

Yhteensä 112 grammaa (+tuulisuoja 10g). Vaa'an toiminta saattaa heittää yksittäisillä tavaroilla mitattuna...

Valmiina keittelyyn.

Kevyempi lusikka helpottaisi huomattavasti, mutta haluan lusikan mahtuva kattilan sisälle. Erätukun taittolusikka mahtuu kattilaan, mutta painaa aivan liikaa joten kevyemmän lusikan metsästys jatkuu. Normi muovi sporkin kun katkaisee paino vähenee käytettävyyden kustannuksella joten vartta tarvitaan vaikka itse rakentamalla!


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näpsäkkä setti! Itse mietistekelen 600ml titaanimukin ostamista "soolokattilaksi".

Pidemmillä retkillä super cat stove voisi toimia paremmin, eikä painaisi kuin 6-7g eli samaa luokkaa (kannaketta ei tarvitsisi)? Tietysti silloin tulee polttoainepullon paino, mutta viikon reissulla tenu taitaa jo voittaa Esbitit painossa?

Ja lusikkaan voisi ottaa mallia Andersjilta: http://www.andersj.se/sked2.htm

Timo kirjoitti...

Super cat on ollu käytössä isomman kattilan kanssa pidemmillä retkillä jossa ruokaa myös valmistetaan ja keitellään. Tällä pienellä kattilalla suurin osa liekeistä ei edes osunut kattilaan... Ajattelin tätä settiä yön reissuille tai jos ruoka on tarkoitus tehdä tulilla. Eihän reilun 4 desin kattilalla pastaakaan keitä tarpeeksi! Aamukahvi tai nuudelit illalla.
Super cat on ihan toimiva konsepti kattilan alla, mutta en tykkää esilämmityksestä. Esbit voittaa kun vettä lämmittää vain pari kertaa retken aikana.

Tuo lusikka voisi olla aika hyväkin juttu. Kerrostalossa lusikan muotoileminen voi olla aavistuksen hankalaa!

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä on muutama paketti isoja Esbit-paloja, mutta käyttö on jäänyt vähälle. En yleensä keksi syytä jättää kaasukeitintä kotiin edes lyhyillä reissuilla. Paitsi jos teen tulet, niin silloin koko keitin jää usein kotiin.

Ajattelin kokeilla tuota lusikan tekemistä. Pesän malliksi mietin maailman parasta lusikkaa eli Hackmannin Savonniaa. Varsi ehkä puusta tai ehkä muovista...

Eikö muotoilu onnistuisi näin kesällä vaikka talon pihassa, pyörävajassa tai jossain rauhallisen puiston laidalla? Sehän ei vaadi mitään välineitä, mitkä ei kulkisi repussa.

Finnman kirjoitti...

Itselläni yhdessä varasetissä oliko Primuksen taitettava lusikka/haarukka. Painoa sporkin verran ja partioaitasta muistaakseni..