perjantai 1. huhtikuuta 2011

Pizzaa trangialla

Kaikkea pitää kokeilla ja testata. Trangialla tai muillakin retkikeittimillä saa tehtyä vaikka täytekakun. Nyt kokeilimme pizzan paistamista paistinpannuun viritetyllä uunilla. Kolme trangiaa ja kolme pizzaa. Yksi paloi pahasti, kaksi oli oikein maukkaita!
Eli tarvitset trangian tai jonkin muun paistinpannun jota kehtaa kuumentaa. Teflon pannuista ei tässä kokkailussa saa hyötyä. Paistinpannun kunnolla ei ole mitään väliä. Idea on rakentaa paistinpannusta uuni jossa pizza kypsyy kuin sen tekisi kotona uunissa. Pientä kikkailua tiedossa...

Uuni rakentuu paistinpannusta, leivinpaperista ja foliosta. Pizzaohje on aivan normaali, mutta kannattaa välttää kaikkea kosteaa kuten tomaattia. Foliopaistinpannuviritys ei ole kosteutta poistavaa mallia.

Perusidea viritykselle on seuraavanlainen: Liekki lämmittää paistinpannun pohjan kuumaksi. Kuuma ilma pääsee kiertämään pizzan pohjan alta reunojen kautta poistuen keskeltä pannua foliokannen läpi.

1. Tee foliosta noin kynän paksuisia tikkuja jotka peittävät paistinpannun pohjan. Tyhjiä koloja saa jäädä kunhan ovat alle 2x2 cm kokoisia. "tikkujen" ideana on pitää pizzapohja irti kuumasta pannusta.

Ensimmäiset tikut pannulla.

2. Seuraavaksi leivinpaperista leikataan pohja joka on noin sentin kapeampi kuin käytettävä paistinpannu. Kuuman ilman on tarkoitus kiertää foliotikkujen kautta reunasta ylös. Liian tiivis reuna polttaa pohjan jättäen täytteet kylmiksi.

3. Laita valmiiksi kaulittu pizzataikina leivinpaperin päälle varmistaen ettei mikään kohta osu paistinpannun reunoihin. Kaikki mikä koskee reunoihin palaa mustaksi. Lisää täytteet välttäen kosteita aineksia.

Täytteet ennen juustoa.


4. Kansi tehdään myös foliosta. Kansi kannattaa muotoilla palloksi ettei mikään kohta ruoasta koske folioon. 3-5 pientä taitosta tekee foliosta puolipallon tai sitten foliosta voi murjoa sopivan hatun pannun päälle. Folion on oltava todella tiiviisti pannun reunojen päällä. Keskelle foliokantta tehdään muutaman millin reikä. Kuuma ilma kiertää keskeltä pannua pizzan pohjan kautta reunoista yli kohti foliokannen keskikohdassa olevasta reijästä ulos. Näin pizza paistuu tasaisesti.

Pizza paistumassa.

5. Jossain vaiheessa alkaa haiseman palanut pizza. Aina jokin kohta koskee pannun reunaa tai taikina on valahtanut liian lähelle pohjaa. Mieti järjellä ennen kuin avaat foliokannen. Pizza on käytännössä aina raaka kun kannen avaa.  Folion taittelu takaisin tulikuuman pannun päälle on hankalaa joten käytä kelloa. 5 minuutin jälkeen pizza ei voi olla valmis vaikka käryääkin jostain kohtaa.

6. Pizza on valmis! Syö hyvässä seurassa ja nauti!!!


Teimme kolme pizzaa joista yksi paloi ihan mustaksi. Kaksi pizzaa oli jopa parempia kuin kotona tehtyinä. Rapea ohut pohja ja hyvät täytteet. Teimme kaikki kolme pizzaa normaali trangioilla ja alkoholipolttimoilla. Aloitimme ilman rajoitinta, mutta lisäsimme rajoittimet kohtuu nopeasi käyttöön. Palavasta spriistä erottuva denaturointiaineen maku ei jäänyt pizzoihin. Pientä outoa makua maistoi, mutta se saattaa olla korvien välistä kiinni joten folio kannattaa kääriä mahdollisimman tiukkaan tai käyttää kaasua polttoaineena. Samalla idealla paistuu myös suolaiset piirakat. Poikkeuksellisesti paikalle ei tullut ihmettelemään kuin yksi kiinalainen pullonkerääjä, hetken se katseli toimintaamme sanomatta mitään... Urbaania retkikokkausta!


Trangiapizza ei ole hankala tehdä. Retkiruoaksi siitä ei ole pitkän paistoajan takia tai täytteiden säilyvyyden takia. Lyhyillä retkillä tai ihan kokeilun takia pizza on erinomainen trangiaruoka jota kannattaa kokeilla. Marenkikakku ei onnistu, mutta kaikki muu on tehtävissä trangialla!


1 kommentti:

Jaska kirjoitti...

Laita seuraavalla kerralla juusto heti tomaattikastikkeen päälle ja täytteet sen päälle niin vältät monet kosteusongelmat. Toimii itseasiassa kotiuunissakin paremmin noin päin.

Nostalgisia fiiliksiä tätä lukiessa, itsekin aikanani kokeilin kaikenlaista saadakseni vaihtelua blåband-mössöihin + yllättäkseni kaverit tunturissa. Popcornit ei toimi, menee kattilat pilalle :( Sensijaan munkit toimivat loistavasti, ainut vika että öljypullo painaa vietävästi eikä uppopaiston jälkeen samaa rasvaa oikein viitsinyt enään ravinnoksi käyttää kun siinä oli todella ällöttävä sivumaku.