maanantai 7. helmikuuta 2011

Lähiretkellä saaressa

Lähiretkeilyä lähisaaressa. Kotoa jos lähtisin kävelemään teitä pitkin kohti rantaa olisin jo 4 kilometrin kuluttua näköyhteyden päässä saaresta jossa on nuotiopaikka. Ei ihme, että täällä on tultu käytyä jo kolme kertaa muutaman kuukauden sisällä. Jep, Iso-Vasikkasaari. Seurasimme moottorikelkkojen uraa Nokkalasta kohti saarta. Reitti tekee puoliympyrän muotoisen lenkin idän kautta kohti saaren isoa yhteysvenelaituria. Kelkkareittiä näköjään käyttävän saarissa asuvat. Reitit jatkaa myös Miessaareen idän ja lännen kautta kiertäen. Vaikka illan mittaan kelkkoja näkyi runsaasti (tai sitten se oli sama kelkka) ajoivat ne kohtuu hiljaa ja rauhallisesti. Ihan mukava huomata ettei ne paina kaasu pohjassa ja räkä poskella kiroten hiihtäjiä ja muita ulkoilijoita uralla.

Tältä näytti Iso-Vasikkasaaren ja Miessaaren välinen salmi. Vettä oli ja paljon. Vaikea sanoa oliko jäätä kuinka paljon veden alla. Ei viitsinyt lähteä kokeilemaan. Suurinpiirtein puolivälissä matkalla saareen pilkkijän avannosta tarkastettiin jään paksuus. Noin 40cm. (5.2.2011).

Retki suoritettiin makkaranpaisto tyylillä. Eli ruoka on ensisijalla. Pekonia, juureksia, naudan entrecotea, grillattua sämpylää ja muita perusherkkuja. Ei jäänyt nälkä, oikeastaan tuli syötyä aivan liikaa.

Surrrrrr, shhhhhh, kraa kraa, koptkoptkopt.... Vaikka yli lentelevä lentokone, varis sekä helikopterit häiritsi aamun unia nukuimme pitkään. Noin kello 13 ryömin bivystä ulos! Eilinen viskipullo saattoi vaikuttaa asiaan.
Kaverini yöpyi hillebergin jannu teltassa unohtaen kaikki tuuletusaukot kiinni joten makuupussi oli aivan märkä pinnasta. Toisaalta yhden yön retkellä sillä ei ole mitään merkitystä. Normaalisti tuosta goliten makuupussista ei näy tummat untuvat läpi noin hyvin. Märkä pintakangas tekee pussista aika hauskan näköisen. Onneksi molemmat päädyt (harmaa osa) pitää vettä.

Itse nukuin marmotin alpinist bivypussissa north facen hightail 900 makuupussissa. Makuupussin limit lämpötila on -9. Kannattaa pestä untuvapussinsa edes joskus jotta lämpötilat pitäisivät paikkansa. Jalat jäätyi aamuyöllä vaikka pakkasta on muutama aste. Taitaa tulla pesulakeikka lähiaikoina.


Yksi asia on ihmetyttänyt jo pitkän aikaa. Miksi bivypusseissa on hengittämätön pohja ja miksi pohjan reunat on nostettu ylös noin 10cm maasta? Hengittävän osuuden kohdalta makuupussi on täysin kuiva kuten bivykin, mutta reunat joissa on hengittämätöntä silnylonia ovat aivan märkiä. Marmotin bivy kestää 20 000mm paineen ennen kuin vesi menee läpi. Joten jos bivy olisi kokonaan hengittävää materiaalia ei kondensiosta olisi juurikaan haittaa. Selän alla hengittävyys on nolla johtuen makuualustasta. Joten kalvosta ei saa vettä läpi eikä minulla ole edes tarkoitus nukkua vesilammikossa. Kalvo jopa kestää isompaa painetta kuin hengittämätön silnylon. Miksi se ei olisi kokonaan samaa materiaalia kuin päälinen? Toimivuus paranisi huomattavasti eikä haittaisi jos bivy on jotenkin solmussa tai rullalla. En keksi muuta selitystä hengittämättömälle pohjalle kuin raha. Hyvä maksaa, mutta missä myydään niitä hyviä vai eikö ostajat usko kalvon paineensietoa jos sitä on myös bivypussin pohjassa. Tekisivät edes kapeamman pohjan jotta hengittämätön materiaali olisi ainoastaan alustan alla.

Iso-Vasikkasaaresta löytyy myös lintutorni. Tai oikeastaa näköalatorni josta ei enää näy kauhean hyvin. Puut alkaa kasvamaan tielle. Tornista näkyy parhaiten 0-180 asteen suuntaan.


Jäät ovat häipyneet nopeasti. Yllä oleva kuva on noin kaakon suuntaan näköalatornista. Miessaaren itäreuna on kuvasta pari kymmentä astetta oikealle. Kohta pääsee melomaan!


Kuvassa kelkkareitti kohti Iso-vasikkasaarta.Kaupungissa jossa asuu yli 200 000 henkilöä tulee ruuhkaa sunnuntaisin jos aurinko paistaa ja on pari astetta pakkasta. Silti suurinosa pysyi aivan rannassa joka on toisaalta ihan hyvä, en nähnyt kenelläkään naskaleita.Ei kommentteja: