sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Retki Iso Vasikkasaareen jäitä pitkin.

Yhden yön rentouttava talviretki jäitä pitkin Iso Vasikkasaareen Espoon edustalla. Jää merellä alkaa kantamaan ihan hyvin varsinkin rannan lähellä. Jäätä on noin 10 cm ja paikoin enemmänkin. Lauantaina töiden jälkeen lähdimme pienten alkuvalmisteluiden jälkeen kohti rantaa. Tiedossa olisi ylitys jäitä pitkin noin 550 metrin matka. Pimeässä sekä pienessä usvassa näkyvyys otsalampulla oli pienempi kuin ilman lamppua. Lamppua tosin tarvi, että näkee minne astuu ja miltä jää näyttää. Menomatkalla jäihin tippuminen ei kuulosta kovinkaan mukavalle. Tosin ei se mukavaa ole paluumatkallakaan. Naskaleiden sekä jääpiikin kanssa ylitys oli nopea. Jäälle pääseminen kesti ja paikkaa sai etsiä pitkään. Rannassa vesi nousi jään päälle ja yleensä juuri rannassa on heikkoa veden korkeuden vaihtelun takia. Löysimme laiturin jota pääsi käyttämään rannasta irrottautumiseen. Saaressa etsimme tulipaikan jossa olimmekin koko illan. Ruokakin riitti ja piti kylläisenä.

Ilta menikin syödessä sekä majoitteiden vertailuissa. Tämä toinen "majoite" olikin erikoisempi viritys tai oikeastaan kokeilu. 5 avaruuslakanaa teipattuna pitkäksi peitoksi joka pyöritettiin itsetehdyn riippumaton ympärille. Hengittävyys on nolla, mutta jos vaatetus ei kärsi kosteudesta niin ei se haittaa. Vaatteina fleeceä, primaloftia ja tyvek haalari. Kokonaispaino jää todella pieneksi reilusti alle kahden kilon mukaan luettuna kaikki vaatetus. Tarkemman painon kysäisen vielä kaverilta.

Iso Vasikkasaaren tulipaikan tulisija vetää sen verran tehokkaasti, että paperin kun heittää nuotioon se lentää piipusta ulos! Kesällä kannattaa olla varovainen. Muuten tulipaikka on mukava ja viihtyisä. Puuta on paljon sekä kuivaa ja valmiksi pilkottua. Tulipaikkoja on saaressa kolme, keskellä, etelässä ja eteläkärjessä. Nyt olimme etelässä.
Aamulla ylös kello 9, tai no... puoli tuntia myöhemmin. Kamat kasaan ja rannan kautta kohti työpaikkaa.

Iso Vasikkasaari on Espoon kaupungin ulkoilusaari. Kesäisin saaressa on kahvila/ravintola. Vierasvenelaituri  löytyy sekä reittivene kulkee saareen. Kesäisin olen melonut saaren ohi useasti ja aina siellä on ollut porukkaa. Varsinkin lapsiperheille saari sopii hyvin. Monta tulipaikkaa, lukuisia vessoja, urheilukenttä, kahvila, reittivene, näköalatorni, saarta kiertävä hiekkatie ja polttopuut. Talvisin saari on hiljainen vaikka sinne pääsee helposti. Yöpyjiä tuskin on paljoa. Telttailu saaressa on kielletty. Rikoimme sääntöä vuodenaikaan vedoten. Se ei voi häiritä ketään eikä maastoon jää minkäänlaisia jälkiä. Tällä kertaa saaressa oli myös toinen porukka. Aamulla selvisi niiden olleen tuttuja partiokavereita. Espoo on pieni paikka kun retkeillään ei niin tavallisissa paikoissa ja ei niin tavalliseen aikaan.

Espoon kaupungin ulkoilusaaret.

Muista aina jäällä liikkuessa turvallisuus, vähintään naskalit! Jää saattaa pettää turvallisessakin paikassa. Laiturin päissä saattaa olla avantoja, karien ja salmien lähettyvilla virtapaikkoja, veden liikkeen takia syntyneitä railoja yms. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Yksi asia kannattaa pitää silti mielessä: Älä luota muiden ilmoituksiin jään kestävyydestä vaan tarkasta asia itse siellä missä liikut. Tilanne saattaa vaihtua nopeasti tai jää pettää viisi metriä kauempaa kuin nyt seisot. Epävarmoissa paikoissa mukana kannattaa kuljettaa sauvaa jolla kokeilla jään paksuus. Suksisauva kannattaa katkaista jo kotona, sillä ei jään paksuutta voi kokeilla. Retkiluistelijoiden käyttävät sauvat toimivat. Kun sauva menee jäästä läpi voi vieressä silti seisoa. Investointi ei ole iso ja avannosta ylösnoustessa sauvasta saa tukipisteen ja se jakaa painoa avannon reunalla. Esimerkiksi tämänlainen 28€ arvoinen: bear&water.

Retken kaikki kuvat.

4 kommenttia:

Heikki Lappalainen kirjoitti...

Onpa hieno sivusto sulla, ja tämähän oli mainio retki tämä Vasikkasaari. Se keittokatos on tosiaan tuulen suhteen varsinainen suunnittelun kukkanen.
Noi sinun rakentelusi ovat todella kiinnostavaa luettavaa. Ja päässä pörrää varmaan koko ajan jotakin uutta kehitettävää.

Anonyymi kirjoitti...

Kieltämättä mielenkiintoinen retki varusteiden osalta -pystyikö tuohon avaruushuopaan kääriytymään itse, vai pitikö kaverin rullata paketti?

Ennakkoluulotonta kokeiluhenkeä.

Timo kirjoitti...

Pitkäksi teipattu huopa rullattiin muotin päälle ja teipattiin kiinni joten "rulla" oli valmiina eikä sitä tuunattu kauheasti paikan päällä. Kaverini nukkuin avaruushuovan alla, oli siirtynyt 3 aikaan yöllä makuupussiin. Liikaa reikiä joista ilma vaihtuu. Idea toimii, mutta toteutusta joutuu vielä kehittämään. Eli käytännössä käyttämään kestävämpää huopaa.

Anonyymi kirjoitti...

Great information! I’ve been looking for something like this for a while now. Thanks!