sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Nuuksio

Kävelylenkki Nuuksiossa 23.9-25.9. Reitti meni seuraavanlaisesti:
Espoon-Keskus
Bemböle
Sorlampi
Hynkälampi
Velskolan pitkäjärvi
Kattilajärvi
Vääräjärvi
Ruuhijärvi
Nuuksionpää

Espoon ikean kohdalta lähtee ulkoilureitti Nuuksion suunnalle. Tie on hiekkatietä ja kulkijoita vähäsen arkipäivänä. Tien varrelle osuu kaikenlaista pientä nähtävää. Sopii myös pyöräilijöille. Ajoittain polku on todella mutainen.
Espoon ikea-Sorlampi:

Sorlammella oleva keittokatos tarjoaa suojaa sateen yllättäessä. Tällä reissulla ei satanut ollenkaan. Alueella on muitakin keittokatoksia, Hynkälämpi ja sultingträsk. Hynkälammella oleva katos on korkean kallion laella jossa veden saanti on hankalaa ellei kokkaile rannassa. Sultingträskin katos on enemmänkin talo. Huonolla säällä erittäin viihtyisä, mutta ei lämpene juuri ollenkaan. Itse lampi on Espoon perhokalastajien käytössä eikä siellä saa kalastaa muut kuin jäsenet.
Sorlampi-Hynkälampi-Sultingträsk:Matka jatkuu kohti pohjoista. Polku on tasaista ja leveää. Pari lenkkeilijää tulee vastaan. Muuten ei näy retkeilijöitä. Tietä parannetaan jatkuvasti. Nyt sinne oltiin saatu uutta hiekkaa joka on pehmeää ja hankalaa. Kieltotauluista välittämättä tietä pitkin oli ratsastettu jättäen komeat jäljet.
Sultingträsk-Jänisniemi:Jänisniemen laavu Velskolan Pitkäjärven puolivälissä oli aivan uusi tuttavuus minulle. Oppaassakin kerrotaan laavun hankalasta sijainnista ja alueesta jossa polkuja ei juurikaan mene. Puuhuolto jos sitä sellaiseksi voisi sanoa on surkea. Paikalla oli saha, mutta ei puuta. Onneksi laavun ympäristö on täynnä kuivuneita kuusen raatoja jotka paloivat hyvin. Samaisessa niemessä on joskus ollut muutakin rakennelmaa. Paikalta löytyi kaivo, tulisija, isoja öljytynnyreitä, hirsiä ja paljon roskaa jotka alkavat jo olla paksun sammaleen peitossa. Jäin laavulle yöksi.
Jänisniemen laavu:

Seuraavana aamuna matka jatkui kohti Kattilajärveä. Seurasin sähkölinjaa. Ylämäki, suo, ylämäki, suo... Onneksi samaa maastoa ei jatku kauhean pitkälle. Kattilajärven keittokatoksen kautta kohti Vääräjärven nuotiopaikkaa.
Jänisniemi-Kattilajärvi-Vääräjärvi:Ruokatauko vääräjärvellä. Kiersin Ruuhijärven kautta kohti Haukkalampea. Urjan pohjoispuolella menevä metsätie oli "ennallistettu". Puita kaadettu tien päälle ja kaivettu ojia tien poikki.
Vääräjärvi-Ruuhijärvi-Haukkalampi:


Haukkalammella yö. Kaveri tuli seuraksi ja sain autokyydin kotiin. Arkipäivät Nuuksiossa on aika hiljaisia. Muita ihmisiä näkyy, mutta missään ei ole ruuhkaa. Lauantai päivällä pois lähtiessä porukkaa oli paljon. Parkkipaikat täynnä ja lisää autoja tulee. Jos haluat olla rauhassa Nuuksiossa niin mene arkipäivisin ja aavistuksen syrjäisimmille paikoille. Haukkalampi/Nuuksionpää ja Pirttimäki ovat ne kaksi suosituinta paikkaa koska niihin pääsee helposti ja reitin on merkitty.Ei kommentteja: