Koska varusteita kannattaa korjata kotioloissa? Niin kauan kuin siihen on mahdollisuus!
Retkeilyvarusteet kuluu eikä sille voi mitään. Joskus uusikin tavara vaatii korjaamista tai muokkausta. Suurin osa korjauksista on aika helppo tehdä itse tai viedä ompelijalle suunnitelman kanssa. Paikkakankaan hankkiminen saattaa aiheuttaa ongelman, vaikka muutamat liikkeet kankaita myyvät. Osassa teltoista paikkakankaat tulee myyntipakkauksen mukana.
Painonapit ja niitit:
Lähin suutari lyö uuden tai teet itse kangaskaupasta hankituilla osilla. Hintaa tulee muutama euro. Jos painonappi on tullut kankaan läpi kannattaa kankaan reuna liimata kestävämmäksi jottei uusi neppari tee samaa. Liimaksi sopii mikä vaan kestävä ja notkea liima joka sitoo kankaan kuidut toisiinsa. Nappipaketin lisäksi tarvitsee vasaran.
Nappi:
Jos nappia ei viitsi itse ommella ei kannata korjata mitään muutakaan. Koneella ommellut napit lähtevät aika helposti irti jos roikkuvasta langasta vetää. Uuteen varusteeseen jossa on nappeja kannattaa käyttää liimaa. Tippa hyvin imeytyvää liimaa jokaisen napin keskelle ompeleen päälle estää nappien irtoamisen tehokkaasti.
Vetoketju:
Vetoketju onkin hankalampi, mutta ei mahdoton korjata. Yleensä vetoketjussa ei ole vikaa vaan ketjussa liukuvassa kelkassa. Kelkka kuluu tai taipuu kun sen väliin on mennyt kangasta tai muuta ylimääräistä tavaraa. Ajattele hammasratasta jossa rattaat on eri korkeudella, se ei voi toimia. Kelkka korjataan painamalla pihdeillä kelkan reunoja lähemmäksi toisiaan jolloin ketju ei pääse heilumaan kelkan sisällä vaan liukuu läpi kiinnittyen toiseen puoleen. Pihtien kanssa saa olla todella varovainen ettei purista liikaa. Kelkka on todella kovaa metallia ettei se taipuisi. Jos puristat liikaa on peli menetetty helposti. Purista vähän ja kokeile liikkuuko kelkka, toista niin kauan kuin tunnet kelkassa aavistuksen kitkaa ketjusta. Toista tämä molemmille puolille.
Toinen vika on enemmänkin suunnitteluvika. Vetoketjut joissa on yksi kelkka joka aukaisee tai sulkee ketjun, esim. takin taskuissa tai teltan ovessa. Tarkasta ketjun ommel joka pitää hampaat toisissaan kiinni, eli se pää joka on "aina" kiinni. Lyhkäsissä ketjuissa on muovinen tai metallinen niitti, pitkissä ketjuissa se on yleensä ommeltu. Jos hampaat eivät ole kunnolla toisissaan kiinni saattaa ketju aueta väärästä päästä. Yksikin hammas joka ei ole vastapuolen välissä kunnolla tekee tämän. Jos näin on niin ompele ja liimaa joustavalla liimalla joka sitoo langan paikoilleen.
Saumat:
Kohtuu helppo ommella vaikka käsin jos sauma ei ole päässyt purkaantumaan montaa senttiä. Vesitiiviissä varusteissa liimaus päälle tai jos sauma on todella pitkä niin saumateippi toimii.
Liima toimii myös saumateippinä uusissa halvoissa vesitiiviissä varusteissa. Liimattu ja ommeltu sauma ei varmasti hajoa vahingossa. Joihinkin hanskoihin olen jo uutena laittanut liimaa saumoihin tukemaan ommelta ja suojaamaan vedeltä. Joustava liima esim. silnet tai muu silikoni joka imeytyy kankaaseen.
Kuminauhat:
Kuminauhat kuluu ajan saatossa eikä jousta ikuisesti. Yleensä kuminauha on ommeltu pieneen kankaan palaan joka on ommeltu vaatteen sauman sisälle kiinni. Kangaspala on noin 1x4 cm kokoinen.Kuminauhan ompeleminen kangaspalaan kannattaa tehdä käsin ja vahvalla langalla. Jos alkuperäistä saumaa missä kankaanpala on kiinni ei viitsi avata niin sen voi ommella sen viereen. Jälki on rumempi, toimivuus sama.
Kankaan paikkaaminen:
Erilaisia paikkapaloja ja tarroja löytyy retkeilyliikkeistä. Liimatarra pysyy vain kiiltävissä kankaissa. Paksut kankaat ja vahvikekankaat tarvitsevat jo liimaa kunnolla. Raaputa kangasta kynnellä, jos kangas tuntuu kuin raaputaisi ikkunaa niin paikka pysyy. Jos tunnet kankaan kuidut paikka ei pysy pitkään. Silloin voit laittaa paikan kankaan sisäpuolelle (vesitiiviissä /pinnoitetuissa kankaissa). Ihan pienissä reijissä/kulumissa pelkkä liima riittää.
Telttakankaissa liimapaikat pysyvät hyvin poislukien silnylon ja puuvillakankaat. Silnylonissa pysyy silikoniliima ja silikonikangas eikä mikään muu. Jos meinaat ommella paikan niin liimaa se aluksi paikoilleen ja ompele sen jälkeen. Ompeleen voi varmistaa samalla liimalla. Pienen paikkapalan ompeleminen on todella hermoja raastavaa ilman liimausta.
Yleistä varusteiden korjaamisesta ja tunaamisesta:
Kaverini sanoi viisaasti "Kun on valmis korjaamaan varusteitansa on valmis hankkimaan hyviä varusteita."
Ompelukoneen ei tarvitse olla hieno ellet ompele koko tavaraa uudestaan kasaan. Pienissä korjauksissa pyöritän itse konetta käsin enkä käytä poljinta. Polkimenn kanssa tulee helposti paineltua liian monta senttiä kerrallaan. Kannattaa kokeilla johonkin saman tyyppiseen kankaaseen aluksi jolla voi varmistaa langan kireyden. Käytän paljon liimaa koska se pitää kaiken paikoillaan kunnolla. Pienten paikkapalojen kanssa se on välttämätöntä koska sormet ja muutaman neliösentin paikkapala ei mahdu samaan aikaan ompelukoneeseen varsinkin kun pitäisi vielä nähdä mitä tekee.
Jos lisäät tavaroihisi ominaisuuksia joutuu miettimään hetken ennen kuin aloittaa projektin. Tarkoitus on, että suurin rasitus osuu mahdollisimman moneen ompeleeseen samanaikaisesti eikä vain yhteen. Ompelulanka on heikkoa, mutta kun veto tulee kymmeniin pistoihin samaan aikaan alkaa ommel kestämään. Liima auttaa jos yksi ommel katkeaa niin se ei ala purkaantumaan itsekseen. Osassa materiaaleista teippi tai liima on jopa kestävämpi kuin ommel!
Paikkamateriaaleja:
Telttoihin.
Silnylonissa pysyy vain silnet liima sekä silnylon kangas. Aika moni telttavalmistaja lähettää ilomielin paikkapaloja kun vaan pyytää. Osassa teltoista tulee mukana pienet paikkapalat. Maahantuojilta saattaa löytyä myös rikkinäisiä telttoja joista voi saksia sopivan palan korjaukseen. Sisäteltoissa materiaalilla ei ole väliä joten itse laittaisin teippiä. Verkon korjaukseen verkkoa tai teippiä ompeleen kanssa.
Kuorivaatteet:
Gore-Tex paikkapaloja saa retkeilyliikkeistä. Hinta on alle 10€ joka sisältää kaksi palaa. Ei tarvitse ommella. Pysyy hyvin kiinni liukkaissa kankaissa. Vahvemmissa kankaissa joutuu ompelemaan ja liimaamaan. Gore korjauspalvelu auttaa hankalimmissa korjauksissa/modauksissa.
Kalvottomat kankaat:
Valmistajilta saattaa saada paikkapaloja. Ompelu on käytännössä aina pakollista.
Reput/rinkat:
Paikkapalojen saanti on hankalampaa, varsinkin merkin omaa kangasta. Tosin repun ulkonäöllä ei ole kauheasti väliä kunhan reppu toimii. Kangasliikkeistä corduraa ja liimaa sekä ompelua.
Alusasut:
Pieniin reikiin en laittaisi paikkaa ollenkaan vaan liimaisin joustavalla liimalla reijän reunat ettei purkaannu lisää. Muista laittaa liima ulkopuolelle ettei se ala hiertämään.
Materiaaleja:
Fjällräveniltä saa paikkapaloja G1000 ja mt kangasta pieninä paloina. Joskus isompinakin esim. housujen jatkamiseen.
Haltilta saa paikkapaloja sekä solkia. Teltan kaarien osia ja kuminauhaa. Solkia montaa eri kokoa.
Ortlieb toimittaa kaikki vaihdettavat osat varaosina. Tosin ortlieb ei koskaan hajoa...
Primus, keittimien osia saa pyytämällä viallisen tilalle. Osa osista maksaa, mutta ovat silti edullisia.
Savotalta saa paikkasettiä joka soveltuu kaikkiin savotan telttoihin. Sisältää kangasta sekä pieniä paloja ja tuubin liimaa.
Ja varmasti moni muukin valmistaja/maahantuoja toimittaa paikkapaloja ja osia, mutta niistä en ole varma.
Kangaskaupoista saa puuttuvat kankaat.
Liimaksi lähes kaikkeen toimii McNet Silnet joka pysyy myös silnylonissa. Joustavaa ja vahvaa. Retkeilyliikeistä saa.
Oulussa sijaitseva shelby.fi nettikauppa/kauppa myy erilaisia osia sekä kankaita.
Saksassa sijaitsee extremtextil.de nettikauppa myy ainoastaan retkeily kankaita ja osia. Jos täältä ei löydy niin sitä ei tarvitse... Molemmissa kaupoissa sähköpostiin on vastattu nopeasti ja osaavasti. Saksalaisille kelpaa myös englanti. Toimituksissa ei ole ollut minkäänlaista valittamista. Shelbyä voisi jopa kehua, tilasin kiireellä kangasta ja toivoin nopeaa toimitusta. Paketti tuli pikapostina heti kuin oli mahdollista, eli seuraavana päivänä!!! (tosin tilaus oli aika suuri).
Bauhaus sekä veneilyliikkeet myyvät spinaakkeriteippiä. Se sopii kaikkiin liukkaden kankaiden paikkaukseen. Kuoritakissani (haglöfs lim ja marmot precip) teippi on pysynyt todella hyvin paikoillaan. Myydään 5 metrin rullassa, teipissä on suojamuovi ja leveys on noin 5 cm. Kannattaa laittaa EA pakettiin muutaman sentin palanen jos reissussa jokin varuste hajoaa.Itse jouduin korjaamaan untuvamakuupussia tällä. Onneksi oli mukana!
Itselläni on hukkapaloja erilaisia kankaita. Jos tarvitset pienen paikkapalan niin ota yhteyttä niin katsotaan kuinka voin auttaa.
2 kommenttia:
"Tippa hyvin imeytyvää liimaa jokaisen napin keskelle ompeleen päälle estää nappien irtoamisen tehokkaasti."
...tai taloudesta helpommin löytyvää kynsilakkaa :)
(väritön on varmin valinta)
Sinkkumiehen taloudesta ei kynsilakkaa löydy kovinkaan helposti... Mutta erittäin hyvä idea!
Lähetä kommentti