maanantai 11. helmikuuta 2013

Superfeet pohjalliset

Superfeet kuten nimikin jo jotain sanoo liittyy jalkoihin, tarkemmin pohjallisiin.Kaikenlaisia tukipohjallisia tai muokattavia pohjallisia löytyy joka kaupasta. Superfeetissa on jotain erilaista. Se ei ole tukipohjallinen eikä muokattava. Se pitää jalan paikoillaan. Miksi sitten jalan pitäisi pysyä paikoillaan? Ihmisen tasapaino ja seisomisasento lähtee jalasta. Se minkä päällä seistään muuttaa asentoa joko hyvään tai huonoon suuntaan tai on muuttamatta mihinkään suuntaan.

Aikojen saatossa ihmisen jalka on kehittynyt vaikka mihinkä. Voidaan juosta, hyppiä ja pomppia mielin määrin. Jalan lihakset tukee luita ja pitää rasituksen kurissa. Muutama sata vuotta sitten kengät olivat lähinnä kevyitä läpysköjä jalan alla. Nahkapohja joka antaa jalan liikkua miten sattuu. Silloin myös liikuttiin hyvin vaihtelevilla alustoilla, asfalttia ei oltu keksittykkään.
Nykyään kaikkialla on tasaista päivästä toiseen. Jotkut onnekkaat liikkuu maastossa päivittäin, mutta miettikääpä kenkäänne.... Tasaista levyä koko pohja! Kenkien pohja on littana, normaalilla pohjallisella varustettuna vähäsen muotoiltu, mutta jos käännät pohjallisen väärinpäin tuntuu kenkä aikalailla samalle kun koko kropan paino on päällä. Hyöty on lähes mitätön. Ja mitä tulee entisaikoijen ihmisiin niin elinikä on kasvanut tai voisi sanoa tuplaantunut ellei enemmänkin. Miksi tuhota jalkoja tai muuten kärsiä? Superfeet auttaa tai on auttamatta. Ainakaan siitä ei ole haitaa.
Idea on pitää kantapää paikoillaan ja suorassa. Kokeile seistä vinossa, siitä ei tule mitään ja kaadut.Ensimmäinen kontakti maahan eli kantapää kun on suorassa eikä heilu miten sattuu pysyy koko loppu ruumis suorassa ja siinä asennossa missä pitäisikin. Sitä superfeet tekee.

Kuvassa luuranko jota painetaan alaspäin. Kantapää ei pääse taittumaan sivulle. Pohjallisen reunat ovat hyvin tukevaa muovia joka ei taivu rasituksen alla. 

Sama paine ilman pohjallista. Kantaluu taittuu sivulle ja siitä lähteekin koko kropan vääntyminen isolle mutkalle. Lihakset tukee jonkin aikaa, mutta ei ikuisesti.

Jalka taittuu suoraksi tasaista pintaa vasten. 

Pohjallisen kanssa jalan "eläminen" pituus-suunnassa on vähäisempää. Se estää esimerkiksi päkiän alle syntyviä hiertymiä.

Mitoitus:
Superfeetin mitoitus määritellään kantapään leveyden mukaan. Kokotaulukko antaa suuntaa, mutta ei kerro totuutta. Kantapään leveys merkitsee eniten ja ylijäävä osuus saksitaan pois. Suurimmalla osasta suomalaisista pohjallisen koko on vähintään yhden pykälän isompi kuin kokotaulukko sanoo. Joten älä osta netistä vaan testaa kaupassa. Liian kapea pohjallinen hiertää tai tuntuu muuten epämukavalle. Liian leveä ei toimi.

Liian leveä. Kantapään ja pohjallisen reunaan jää rako. Leveyttä on aika hankala katsoa itse kun pitäisi saada silmät kantapään taakse. Kaupan myyjä tai kaveri osaa sanoa miltä leveys näyttää.

Liian kapea. Iho ja jalka turpoaa pohjallisen reunan yli. Tämän yleensä tuntee jo omassa jalassa.

Sopiva koko. Minulla taulukon mukaan yhtä kokoa isompi. Kuvassa jalkani ulkosyrjä näyttää tulevan yli, mutta todellisuudessa jalka on vain vinossa pohjalliseen nähden.

Nämä siniset superfeet pohjalliset on ollut käytössä elokuun -12 lopusta asti joka päivä. Töissä 37 tuntia viikossa ja vapaa-ajalla. Liasta päätellen varpaat on tehnyt töitä ja liikkuneet, mutta holvikaaren tuki jota superfeetissä ei ole ei myöskään ole tukenut jalkaa. Kuten sanoin kantapää, kantapää.... Epäsymmetrisyys saattaa johtua rikkinäisistä polvista.

Uudet vihreät ja käytetyt siniset.
Superfeetillä on malleja aikalailla. Jos jonkin verran rajaa niin retkeilijälle jää kolme vaihtoehtoa. Musta, sininen ja vihreä. Lisäksi on malleja luistimiin yms...
Musta on ohuin sekä kapein. Sopii lähinnä maastojuoksulenkkareihin tai vastaaviin.
Sininen on ns. yleismalli jonka sopii lähes kaikkiin jalkineisiin.
Vihreä on paksuin joka vaatii tilaa kengästä. Vaelluskengät yms.
Tietty jos kaikki kengät tuntuu liian ahtailta tai matalilta ei kannata valita vihreää vaan sininen tai musta. Villainen versio on sama kuin sininen, mutta aavistuksen paksumpi.

Itse käytän pohjallisia joka päivä, täyttä työviikkoa sekä vapaa-ajalla. Polvet on valmiiksi rikki ja sandaalien tai vastaavien käyttö on aikalailla mahdotonta. Jalka hölskyy miten sattuu. Koitin etsiä huonoja puolia superfeetistä, mutta en itse löytänyt mitään.
Yksi kaveri sentään löysi jotain:
"Pohjalliset on kuluttaneet lenkkarien sisävuoren rikki pohjallisen reunan kohdalta". Totta, pohjallinen on aika järeä ja varmasti kuluttaa kengän sisävuoria.

Muuten on aika hyvää palautetta. Kysyin palautetta työkavereilta jotka on käyttänyt superfeet pohjallisia onko pohjallinen hyvä, ei osaa sanoa vai huono. Kaikki vastasivat hyvä. Lisäksi kysyin onko superfeet muuttanut jotain vaivoja tai auttaako se johonkin.

"Mielestäni näitä hanwag tatra kenkiä on mukavampi pitää jalassa tämä 10h joka päivä"
"Polvi kipuilut hävis, samoin alaselkä jomotukset, ja nilkan löysät nivelsiteet pysyy paremmin kuosissaan"
"En ole huomannut, mut ei ole ainakaan kipeytynyt entisestään"
"Vähentänyt pitkittäisholvin laskeutumisesta aiheutuvia kipuja"
"Aivan loistava, etenkin jos jalassa on supinaatiota/pronaatiota!" 

Lisäksi kyselin itse tuotteesta. Suurin osa vastasi kysymykseen "tekeekö pohjallinen kengästä mukavamman" kyllä. Osa jopa valitsi vaihtoehdon "muuttaaa käsityksen kengästä".
"En ole miettiny askelluksen paranemista, mutta jotenkin mukavampi käyttää kenkiä pitkiä aikoja putkeen..."
 "Jalat jaksaa paremmin, jalkapöytä ei väsy niin nopeasti (etenkään tällasessa seisoma duunissa),  kenkiä ei tarvi enää ajaa niin paljoa sisään (taitaa olla se jalka-asennon korjaus syynä…)"
"Kenkä muuttuu ryhdikkäämmäksi, huonostakin tulee parempi"
"Vaatii melko pitkän totuttelun, ainankin itsellä. Jalat ovat aluksi aivan liekeissä, jos pitää heti kokonaisen päivän jalassa"
 "Pohjalliseksi kallis, tukipohjalliseksi edullinen"
 "Halvoista (30€) skeittikengistä tuli kelvolliset kävellä. Ei valittamista. Vaivojen poistumisesta en voi raportoida kun ei ole vaivojakaan ollut"

Superfeet pohjallisia saa ainakin partioaitasta noin 40 euron hintaan. Paksuus ei vaikuta hintaan ollenkaan. Ja mikä parasta: Superfeetillä on 60 päivän palautusoikeus, jos jostais syystä et tykkääkkään tuotteesta. Voit siis huoletta kokeilla miltä tuntuu ja jos siinä on jotain vikaa niin kiikuta takaisin kauppaan kuitin kanssa. Mitään sen suurempaa syytä palautukselle et tarvitse!
Kannattaa kokeilla!

Alla vielä yksi käyttökokemus:
"Mulla on mustat Superfeetit aina Hai-saappaissa. Hait on muuten niin lätät, ettei niillä pysty mukavasti talsimaan useamman kilometrin reissuja. Pohjallisten kanssa ne istuu jalkaan napakammin eikä heilu. Jalat ei myöskään väsy niin helposti. Kai siitä vois päätellä, että jalkojen asento seisoessa ja kävellessä on paljon parempi Superfeettien kanssa. Ainakin voi käyttää nättejä kenkiä vähemmällä tuskalla…

Viime kesänä käytin melkein päivittäin flipfloppeja. Sain niillä jalat rikki (äidin analyysin mukaan meitsillä oli luupiikki?!). Tasaisella vaimentamattomalla pohjalla, joka ei tue yhtään, on surkea seisoa töissä kahdeksan tuntia putkeen ja vielä sen jälkeen kävellä kotiin. Oon yrittänyt miettiä, saisko Superfeetit tuunattua flipflopeihin ja Uggeihinkin :D En ole vielä kerennyt testata. Joihinkin korollisiin nilkkureihin mustat (ohuimmat) Superfeetit varmaan menisi mukavasti. Sit vois mennä baariin muissakin kengissä, kuin Uggeissa… Joita asiantuntijat varmaan katsois kauhulla ja ajattelis mun jalkojen ulkonäköä viidenkymmenen vuoden päästä.

Mulla on myös siniset Superfeetit, mutta en oo vielä ottanut niitä käyttöön. Ne tuntuu pohjallisina nopeasti pohtien turhan järeiltä mun käyttöön – vaelluskenkiin tai trekkikenkiin ne on varmasti ihan kivat. Mulla tosin on kyllä noi mustat trekkikengissäkin.

Superfeeteissä on parasta se, että voi valita sopivan koon ja sitten saksia ylimääräiset pois. Mulla on niin vammaisen mallinen ja suht korkea jalkaholvi, vai mikä se reikä jalkapohjan ja lattian välissä nyt onkaan, että monet kengät tuntuu kurjilta jalkaan sellaisenaan. Superfeetit on sen verta nätin värisiä ja kivasti brändättyjä, ettei niiden käyttö oo musta mitenkään mummoa ja noloa :D Sitä paitsi pohjalliset on kenkien sisällä, ei niitä kukaan näe."Ei kommentteja: