tiistai 9. lokakuuta 2012

Lundhags ahke

Mitä tulee kun yhdistää vesitiiviin kalvon ja osittain puuvillaa sisältävän tiukan kankaan?
Viime kesästä asti olen miettinyt vastausta ja koko ajan vastaus menee mukavampaan suuntaan, todella toimiva ja kätevä vaate! Vettä pitämättömissä vaatteissa helppo keino on olla istumatta märkään tai muuten varottava. Kokonaan kalvoilla vuoratuissa vaatteissa ongelma tulee sisältä päin hien muodossa. Välimuoto?


Lundhags aloitti yrittämisen kengillä 1932 Ruotsissa. Kenkiä on vieläkin ja merkille on tullut vaatteet ja kantolaitteet mukaan tuotantoon. Lundhagsin luistimet on aivan varmasti tuttuja retkiluistelijoiden keskuudessa koko maailmassa. Siinä historia lyhyesti.

Lundhags ahke pant
Vesitiivis takamus ja polvet, lahkeissa lähes vesitiiviit vahvikkeet yltää melkein polveen. Kaikki taskut kunnolla suljettavat. Näitä housuja on nyt käytetty lähes kaikissa keleissä poislukien pakkanen. Lämpimällä kelillä keskellä kesää housut on kuumat niin kuin kaikki muutkin mustat housut auringossa. Kalvon hengittävyys yllätti pyöräillessä yli 20 asteessa. Kalvo ei liimaannu jalkaan kiinni vaan tuntuu kohtuu kuivalle ja mukavalle vaikka olisi märkä. Parhaimmillaan housut toimii vähäsen viileämmässä kelissä. 
Leikkauksien puolesta housu on kapeahko. Itselläni koko on yhtä isompi kuin normaalisti esimerkiksi fjällräveniin verrattuna. 178/75 50-koko (takissa L) on sopiva vyön kanssa ja alle mahtuu kalsaria tarpeen mukaan. Myös paidat mahtuu vyön alle. Liikkuessa reidet ottavat ensimmäisenä kiinni varsinkin jos etutaskuissa on tavaraa.
Esittely ylhäältä alaspäin:
Vyölenkit ovat riittävän jämäkät paksullekkin nahkavyölle (ei näy kuvassa). Puukon tai muun tavaran kantaminen onnistuu hyvin tukevan vyön kanssa. Vyölenkkejä on yhteensä 7 joista takana oleva selkeästi leveämpi.
Etutaskuja kaksi kappaletta vetoketjulla varustettuina. Taskut on ns. normaalit johon mahtuu kännykkä, lompakko yms., mutta leikkauksen takia niissä ei ole mukava pitää paksuja tavaroita varsinkaan liikkuessa. Reiteni paksuus ei ole paksuimmasta päästä. Sepaluksessa vetoketju ja normaali nappi kuin farkuissakin.

Reisitaskuja on molemmissa lahkeissa yksi joista oikean puolisessa on sisällä lisätasku kännykälle tai vastaavalle. Tasku kiinnittyy tarranauhalla joka on mielestäni paljon parempi kuin nappi. Taskussa on aika usein pientä tavaraa ja tarra sulkee taskun varmemmin ja itsekseen jos on unohtanut sen auki. Tarran koukkupuoli on taskun ulkopinnassa joten jos taskuun pakkaa pipoa ei se jää kiinni tarraan. Vesitiivis materiaali alkaa taskun alaosasta jättäen noin 2/3 vettä pitämättömäksi. Taskuun mahtuu pituuden puolesta normaali retkeilykartta kasaan taitettuna.

Vesitiivis materiaali alkaa polven yläpuolelta jatkuen harmaan keprotec vahvikkeen yläreunaan. Itse keprotecin alla on puuvilla/polyester kangasta. Vahvike on vahva! Yhdistä kevlaria ja polyamidia niin risukko tai suksen kantit ei haittaa. Vahvike on yhtä korkea housun joka puolella. Sadesäällä sadeviitan kanssa ilman sadelahkeita vahvikkeen osuus vuotaa, muta vesi ei silti lorise sen läpi. Kylmällä kelillä pohkeita paleltaa, mutta sadehousut on pahaan keliin paremmat. Vahvikkeen osuus housuista on poikkeuksellisen suuri verrattuna muihin vastaaviin merkkeihin.
Housun sivusta löytyy tuuletusaukot. Tuuletus on auki vetimen ollessa alhaalla. Itselläni ensimmäisenä hikoaa takamus. Kaverillani jolla on samat housut hikoaa ensimmäisenä polvet. Vetoketjun suunnasta voi olla montaa mieltä... Ketjun takana on isosilmäistä verkkoa ja tuuletuksen leveys on noin 5 cm. Ajattelin saksivani verkon pois jotta tuuletusaukko aukeaa isommaksi kävellessä.

Lahkeesta löytyy jämäkkä kiristys. Lahje on sen verran leveä, että isompikin kengän varsi mahtuu lahkeen sisälle. Jos lahjetta joutuu kiristelemään ja löysäämään jatkuvasti niin hihnan pää jää helposti roikkumaan. Solki joka lukitsee hihnan aukeaa jos hihnan päästä nykäisee sivulle. Joten kevyiden kenkien tai kokonaan ilman kenkiä kulkiessa joutuu hihnan päätä tunkemaan kapean kujan sisään jonkin verran. Lähinnä melontareissuilla ongelmana. Siihen on ratkaisu, mutta kirjoittelen siitä erikseen. Lahkeen etuosassa on koukku jolla lahkeen voi lukita nauhoitukseen kiinni kuten kuvassa.

Kalvon osuus edessä. Reisitasku peittää osan kalvon näkyvästä osasta.

Kalvon osuus takana.




Lundhags ahke jacket
Takki ja housut

Takki on samalla idealla kuin housutkin. Vesitiivistä materiaalia hartioissa ja huppu kokonaisuudessaan. Yllättävän kauan kestää sadetta ennen kuin vesi löytää kalvon ulkopuolelle. Yleensä ensimmäinen paikka mistä vesi tulee läpi on käsistä kalvon loppumiskohdassa. Sitten yläselkä. Taskuja neljä joista kahden sisällä kännykkätasku. Ylhältä alaspäin:
Huppu suojaa aika hyvin. Voisi olla isompikin talvea ajatellen. Säädöt pitää hupun paikoillaan ja toimii pyöräillessäkin jos ei ole kypärää päässä. Koko huppu on vesitiivis ja varustettuna lipalla vahvikkeen kanssa. Kiristyshihnan saa vedettyä takin sisälle ettei se tuulessa hakkaa naamalle.
Kauluksen sisäpuolella molemmilla puolilla on ohut fleecevuoraus. Välillä parransänki jää siihen kiinni, mutta niin jää lähes kaikissa takeissa... Kuvassa näkyy myös hupun reunan kiristyksen läpivienti. Vetoketjun tuulilistassa neppari ylhäällä ja alhaalla.
Takissa on taskuja kuusi kappaletta joista kaksi on taskun sisäpuolella. Ulommaiset taskut jotka on ISOT toimii myös tuuletusaukkoina. Tasku alkaa hartioiden vesitiiviistä materiaalista jatkuen lähes helmaan. 1,5 litran limupullo mahtuu taskuun oikein hyvin. Isosta taskusta on muutakin hyötyä koska taskujen kohdalla kangasta on oltava kaksi kerrosta. Takin etuosa pitää tuulta riittävän hyvin. Vesitiiviin materiaalin loppuessa takin etuosassa on kaksi kerrosta kangasta lähes helmaan. Repun kanssa kulkiessa kyljet jäähtyy paremmin ja etuosa on lämpimämpi. Vetoketjun kun avaa pääsee ilmavirta koko rinnan ja vatsan alueelle.
Toiset taskut ns. napoleon taskut on aika korkealla. Painavampi tavara kuten kännykkä ei juurikaa heilu kävellessä. Taskujen sisältä löytyy kännykkätaskut molemmin puolin. Kätevä paikka taskulampulle.

Toisen rintataskun sisältä menee todella pieni johdon läpivienti takin sisälle. Kuulokkeen johto mahtuu, mutta isompien liittimien kanssa saattaa tulla ongelmaa.

Koko takki. Kuvassa huppu on kiristettynä.

Kalvon osuus edestä.

Kalvon osuus takana.




Siinä pieni esittely minun lempivaatteista. Vesitiiveyttä siellä missä tarvitaan ja hengittävyyttä muut osat. Vesitiivisosa on oikeasti tiivis. Kalvolla on arvoina 20 000mm/20 000g/m2/24h joka on kalvojen parhaimmasta päästä mitkä on oikeasti vesitiiviitä. Pelkät luvut ei kerro mitään. Jossain vaiheessa rajat tulevat vastaan ja käytännön mukavyys iskee mukaan. Lundhagsin kalvo ei liimaannu kiinni ihoon kesähelteelläkään ja tuntuu mukavalle märkänäkin. Kalvon sisäpuolella on samettimainen kangas joka tekee mukavuutta.

Näin lundhags kertoo materiaaleistaan:

ZETHAR®
Zeth-Ar® is a 3-layer material with a pu membrane. Dwr treated with fluorocarbon-free waterproofing. Contents: 100 % Nylon Water column: 20 000 mm Breathability: 20 000 g/m²/24h
SCHOELLER® KEPROTEC®
Used as reinforcement in Ahke and Rocketeer cuffs. A fabric with an extremely high wear and tear strength. Contents: 75 % polyamide and 25 % AR (Kevlar®). Weight: 240 g/m²

65/35 ECO
Wind and water resistant, as well as fast drying. This material is found in many of our polycotton garments. Tightly woven, twisted yarn in warp and weft makes the material extremely durable. Dwr treated with Nikwax Cotton Proof, fluorocarbon-free surface treatment. Contents: 65 % Polyester, 35 % Certified Organic cotton. Weight: 210 g/m²




Active marin outdoor maahantuojana



Mihin tarvitaan vesitiiviitä polvia? Vaikka sienimetsään!


Niin ja se paino...
Housut koossa 50 606 grammaa. (lundhagsin ilmoittama 602)
Takki koossa L 736 grammaa. (lundhagsin ilmoittama 697, olen kyllästänyt omani nikwaxilla...)
Ei mitää keveimpiä mahdollisia, mutta niin mukavia ettei lisäpainosta välttämättä kannata välittää. Kesäreissuilla jolloin takki on suurimman osan ajasta repussa en pakkaa sitä mukaan. Viileällä jolloin takki on päällä lähes koko ajan pakkaan sen varmasti mukaan tulevaisuudessakin. Nikwaxin cotton proofilla vedenhylkivyys kasvaa jonkin verran. Uutta takkia ei tarvitse kyllästää, mutta kun vesi alkaa imeytymään kannattaa kyllästys uusia.

2 kommenttia:

vvsrj kirjoitti...

Nuo housuthan kuulostaa ihan M91-housuilta :) Ja nehän on aivan loistavat.

Timo kirjoitti...

No... vähäsen siihen suuntaan, mutta aivan eri tavarasta on nyt kyse kuin intin imee vettä ja hikoilluttaa keksinnöstä. Onneksi ei tarvitse käyttää enää.