keskiviikko 8. elokuuta 2012

Grammarin aakkoset -K

Kompassi. Jokaisella retkeilijällä, marjastajalla tai melojalla on kompassi. Onhan? Kompassi ei ohjaa kohti kotia tai sivistystä jos ei tiedä minnepäin pitäisi kulkea. Nopea vilkaisu karttaan ennen maastoon lähtöä ja pieni muistiharjoittelu missä kulkee iso tie tai mihinkä suuntaan pitäisi tähdätä jos eksyy. Uutisissa on viimeaikoina ollut paljon otsikoita eksymisistä kuinka marjastajaa haetaan seuraavana aamuna tutusta paikasta pois. Tarkkuutta peliin ja kompassi sekä kartta käyttöön. Suunnistuksen opetteleminen ei ole vaikeaa vaikka kukaan ei osaa suunnistaa täydellisesti. Jokainen, jopa ammattisuunnistaja eksyy. Kyse onkin löydätkö oikeaan paikkaan kunnossa tai oikeaan aikaan.
Kompasseja on aika paljon erilaisia. Kympin maksavia pikkukompasseja löytyy marketeista lähtien. Niillä suunnistus sujuu noin 90 asteen tarkkuudella. Pääset suurinpiirtein oikeaan paikkaan tai suuntaan. Lähinnä pikkukompassit soveltuvat kaupunkiin tiellä suunnistettaessa tai ihan vain varalle.
Isommat kompassit kuten suunto A30 alkaa olemaan jo sellainen millä tarkat suunnat hahmottuu ja riittää lähes kaikkeen. Suunnan ottaminen on helppoa ja neula kohtuu luotettava. Kaupoista löytyy myös kilpailukäyttöön suunniteltuja malleja. Niistäkin löytyy normi retkeilijälle sopivia malleja taustalevyn kanssa varustettuina joilla tarkkojen suuntien ottaminen on helppoa.
Miksi kisakompassi normaaliin käyttöön? Kisakompassin neula on nopeampi ja tarkempi. Siitä on huomattavasti helpompi tarkastaa suunta kävellessä. Eksymisen kannalta kompassia ja karttaa pitäisi vilkuilla jatkuvasti ellei kävele erittäin varmaa polkua pitkin tai näe kohteeseen asti. Lyhyillä suunnilla eteläsuomen maastoissa riittää aivan hyvin kartan kääntäminen maaston mukaiseksi. Silloin kompassissa ei välttämättä tarvita taustalevyä vaan tieto missä on pohjoinen riittää. Kartta käännetään oikein päin ja suunnistus on pisteeltä pisteelle kartasta seuraten.
Itse käytän suunnon A30 normaalia taustalevyn kanssa olevaa mallia jos pitää ottaa tarkkoja pitkiä suuntia, muuten silvan rannekompassia 66 OMC spectra joka pysyy ranteessa peukalon ja etusormen välissä ja on kätevästi luettavissa kun vilkuilee karttaa. Meloessa onkin pallokompassi.
Muutama silvan kompassi http://www.grammari.com/2010/12/kompasseja.html

Ei kommentteja: