sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Bushcraft Finlandin kesämiitissä

Bushcraft sanana on varmasti monelle aika tuntematon käsite. Suomennosta sanalle voisi olla eräperinne tai perinteiset erätaidot. Toisille bushcraft on harrastus ja toisille elämäntapa. Englannissa bc on hyvinkin suosittu harrastus kursseineen ja jopa televisiostakin tulee bc ohjelmia. Ray Mears taitaa olla se tunnetuin hahmo jonka sarjoja on muistaakseni suomessakin näytetty.
Lähdin kesämiittiin mukaan katsomaan mitä tämä nyt oikein on ja millasta porukkaa siellä pyörii. Perinteisiä erä-äijiä ja grammanviilaaja...

Itse tapahtuma tai oikestaan kokoontuminen oli Vihdin pohjoispäässä lammen rannalla. Sain kyydin puolesta välistä matkaa taittopyörä takapenkillä kohti kokoontumispaikkaa. Pienen arpomisen jälkeen päädyttiin metsäautotien päähän josta jatkettiin pyörillä muutaman kilometrin eteenpäin. Taittopyörän 20 tuuman renkaat kivisellä hiekkatiellä ei rullaa kovinkaan hyvin!
Päästiin perille ja porukkaa oli kasassa yhteensä 7 henkeä. Kovinkaan nuorta porukkaa ei näkynyt ja epäilemättä itse olin nuorin kun toinen ääripää olikin selvästi iäkkäämpää.
Kokoontumisissa ei pahemmin ole järjestettyä toimintaa vaan osallistujat tekevät mitä tekee. Bushcraft finland foorumilla on tehtäviä jäsenille joita osa suoritti illan mittaan. Illan aikaan kokeiltiin nuotion tekoa tuoreesta koivusta ilman oksia tai tuohta. Yksi onnistui hienosti ja toinen meni pieleen. Myös pokasaha valmistui toimivaksi. Ongintakin sujui, mutta kalat jäivät lampeen vaikka havaintoja kaloista oli lukuisia. Loppuilta tulilla jutellen ja muihin tutustuen, itse en tuntenut ketään aikaisemmin. Yö ilman majoitetta hyttysten kanssa jutellen vaikka ei ne loppujen lopuksi liikaa häirinneet.

Itse kevytretkeilijänä tietysti silmäilen muiden varusteita ja varsinkin majoitteita. Yksi nukkui bivyssä ja toinen pienessä vihen laavussa rankisen kanssa. Kaikki muut ilman majoitetta. Myös reppujen koot alkoivat noin 20 litrasta päättyen noin 35 litraan lähes kaikilla. Normaali retkeilijään verrattuna "puuttuva" 30 litraa löytyy tältä porukalta korvien välistä. Toimivaa ja yksinkertaista.

Aamulla (mun mielestä aamuyöllä) ensimmäiset heräili ja alkoi puuhastelemaan nuotion ääressä. Nousin viimeisenä 8 aikaan aamupalan tekoon. Juteltiin niitä näitä ja osa suoritteli tehtäviä. Vähäsen katseltiin toisten selviytymispakkauksia ja jaettiin tietoa ja vinkkejä. Viimeiseksi arvottiin koko porukan kesken kasa tavaraa. Kaikki laittoivat laukkuun jotain bc tyyppistä materiaalia ja tikkua vetämällä yksi saa kaiken tavaran itselleen ja muut kateelliseksi. Onni ei suosinut minua.
12 aikoihin lähdimme kohti autoa ja sain kyydin jonnekkin kehä3 ja hämeenlinnanväylän tietämille. Tunti pyöräilyä ja perillä kotona.

Tapaaminen oli todella mukava. Vaikka porukkaa oli ympäri suomea ja ikähaitari kohtuu iso ei se haitannut millään tavalla. Juttua löytyi kaikkien kanssa ja huumori oli läsnä koko ajan. Kaikki turha kitinä ja päänaukominen puuttui täysin! Varmasti lähden mukaan seuraavaan kokoontumiseen.

Lue lisää bushcraft foorumista.
http://bushcraftfinland.atfreeforum.com/

Ei kommentteja: