tiistai 19. kesäkuuta 2012

Grammarin aakkoset -J

Juomapullo.
Toisilla on nalgene tai sigg tai vihreä armypullo... Vaihtoehtoja on lukuisia...
Tietty jokaiselle pullolle on eri kriteereitä ja käyttäjillä mielipiteitä. Vaihtoehtoja on melkeimpä liikaa valittavaksi. Eroja silti löytyy.

Limupullo.
Halpa ja kätevä. Voi hankkia täytenä ja täyttää vedellä reissussa. Urheilujuomia saa sporttikorkilla sekä niissä on isompi suuaukko kuin perinteisissä limupulloissa. Kokoja löytyy 0,33, 0,5, 0,95, 1, 1,5 litraa. Paino on melkeimpä pienimmästä päästä kun nykyään ei saa enää paksusta muovista tehtyjä pulloja. Huono puoli näissä tulee vastaan talvella, pullo nuotion äärellä muuttaa muotoaan ja sulaa yllättävän pienessä lämpötilassa. Joten nämä ovat parhaimmillaan kesäreissuilla.

Nalgene.
Kestää ja kestää. Ikuinen vuotamattomuustakuu. Kirkkaissa malleissa näkee mitä pullossa on. Usein tulee otettua uudelleen vettä koska ensimmäinen satsi on lähes pelkkää mutaa. Iso suuaukko ei jäädy kovinkaan helposti, mutta samalla siitä on hankala juoda kävellessä. Kokoja 0,5 ja 1 litraa. Lisävarusteena adapteri jolla suuaukko pienenee, helpompi juoda. Sama korkin standardi on käytössä useimmilla muillakin valmistajilla juomapusseissa tai vedenpuhdistimissa, ortlieb, msr, katadyn.

Sigg, laken...
Alumiinipullo kestää kuumentamista joten se on talvella kätevä. Korkki sulaa. Veden puhtaudesta on aika vaikea sanoa mitään. Siggissä on parempi korkki jäätymisen kannalta kuin lakenissa. Ero löytyy kierteistä.  Kokoja löytyy 0,3 0,4, 0,6 1, 1,5 litraa.

Armypullo.
No... Osa vuotaa osa ei. Laatu vaihtelee...

Pehmeät juomapussit.
Valmistajia lukuisia, source, platy, nalgene yms. Sourcen pusseja olen hajottanut tiputtamalla pöydältä alas. Platyn on kestänyt. Tupla hinta ehkä kertoo kestävyydenkin. Pussit on kevyin vaihtoehto ja ehkä pelottavin... Vaikea luottaa vaikka ei ole koskaan rinkkaan vuotanut.

Mitä ite käytän?
Talvella nalgene eristävän suojuksen kanssa. Korkki pitää ja sen uskaltaa ottaa kiehuvan veden kanssa makuupussiin lämmittämään.

Kesällä kuvan mehupurkki. Vetoisuudeltaan litra joten vedenpuhdistus helpottuu tableteilla. Aika usein mukana kulkee platyn litrainen pussi johon voi puhdistella vettä etukäteen tai kantaa mukana jos vettä ei ole saatavissa kovinkaan hyvin.

Juomapullon kanssa kannattaa miettiä jäätymistä, sopimista vedenpuhdistimeen, kokoa vedenpuhdistuskemikaaleihin, säilytystä rinkassa, mahdollista kuumuuden sietoa, hintaa, läpinäkyvyyttä, kestävyyttä, painoa varapullolle, yms... Jokaiselle löytyy varmasti omat kriteerit, mutta kaikille ainakin yksi sama. Kaikkien on pakko juoda tarpeeksi!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä kesti sourcen pussi kevyesti kymmenisen reissua, enkä ole niitä tyyppejä jotka hellivät varusteitaan.

Nykyään käytän tosiaan uusia kevytmuovipulloja, koska niiden ja sourcen välillä ei ole suurtakaan eroa. BPA-asiat huolestuttavat.