tiistai 7. helmikuuta 2012

Pakkasta uhmaamassa

Vihdoin kunnon pakkasta luvassa pienelle retkelle Nuuksioon. Pakkasta luvassa yli 20 astetta joten ei muuta kuin metsään yöksi. Lähtö Pirttimäen parkkipaikalta kohti Hynkälampea johon ei ole kuin muutama hassu kilometri. Minulla oli sukset alla eikä matka tuntunut pitkälle toisin kuin kaverillani.
Ilta meni mukavasti ruokaa tehden ja palellen. Lämpömittari jäi kotiin, mutta kylmää oli! Haukkalammella oli -27 astetta.

Yön lämpötiloja muualta lähialueelta.

No... Yöksi nukkumaan makuupussiin taivasalle aamua odottelemaan. Yö oli poikkeuksellisen mukava ja lämmin. 1,5 makuupussia ja lämminvesipullo jaloissa. Nukuin todella hyvin eikä kylmäkään päässyt vaivaamaan.

"Teltta" kasvojen suojana.

Aamupalan valmistelua toimivassa, mutta kylmässä tulipaikassa. Hynkälampi.

Lunta riittää!

Hynkälampi, Nuuksio keittokatos.

Kohtalaisen paljon vaatetta päällä...

Hynkälammen näköalapaikka.

Latua Hynkälammelta kohti etelää. Matka jatkuu kohti Niittykumpua. 20 km tiedossa kirpeässä pakkasessa ja auringonpaisteessa.


Pakkanen ja siitä johtuva hengitysilman jäätyminen alkaa teettämään pientä ongelmaa kun parta jäätyy naamaan.

Vuorettomat nahkarukkaset, parempaa hiihtokäsinettä metsään saa etsiä. Varustelekasta saa halvalla.

Pakollinen "talvinen puu"

Lunta on puissa niin paljon, että metsässä liikkuminen ilman kunnollista huppua tietää kylmää niskassa. Matka jatkuu Oittaalta kohti Espoon Keskustaa ilman karttaa. No kompassikin oli taskussa enkä tarvinnut kertaakaan. Kunhan aurinko pysyy etu oikeella niin suunta on oikea. Ikean ohi ja turunväylän ali kunnes latu loppui kuin seinään. Taisin olla eri paikassa kuin ajattelin... Sukset kiinni reppuun ja kävellen Espoon Keskustan läpi kohti Sunaa josta pitäisi mennä jonkinlainen reitti eteenpäin. Latokasken TV antenni on liian lähellä joten enemmän vasemmalle kunnes pellon takaa näkyy luisteluhiihtäjä. Siellä on varmasti latu!

Espoo, suuri kaupunki. Onneksi jäljellä on peltoa ja pieni pala metsää.

Hiihdettävä latu loppui Olarin lukion tienoolle. Loppumatka kotiin kävellen sukset repussa. Onneksi jalassa on oikeat kengät eikä monot, muuten kävely olisi aika tuskaa. Pizzaonline tarjosi sunnuntain retkieväät kotona lämmitellessä.

Varusteista ja paikoista:

Nuuksion Hynkälampi:
Katos on uusittu muutama vuosi sitten ja se on surkea jos haluaa lämmitellä. Tulipesä on paksun betonin takana eikä se lämmitä kuin yhteen suuntaan saaden jotenkuten kaksi retkeilijää lämpimäksi. Tulipesän vieressä seisoessa ei edes tiedä nuotion olemassaolosta kuin kasvoissa. Varmasti kiva paikka perheretkellä kesällä kun lapset ei polta itseään nuotiossa, mutta talvella kannattaa varautua kylmään varsinkin jos tulipaikalla on jo ne kaksi henkilöä joilla on se ainoa lämmin paikka.

Ladut:
5.2.2012 ladut Pirttimäestä Hynkälammelle on hyvässä kunnossa ja latusuksilla pääsee aivan hyvin perille. Hynkälampi-Oittaa hyvässä kunnossa. Ikea-Olari liiankin hyvässä kunnossa, paljon hiihtäjiä ja mahdollisuus luisteluhiihtoon.

Yön palelu:
Sitä ei ollut vaikka pakkasta oli luultavasti se 25-30 astetta. Makuupussina marmotin sawtooth EQ (lim -9) eli täysin vesi ja tuulitiiviinä versiona. Lisäksi puolikas untuvapussi varpaista rintaan joka on noin 5 cm paksu. Päällä 220g/m2 merinokalsarit, lundhags traverse housut, merino t-paita, powerstretch paita, tierra fireside paksu fleecehuppari, fleece pipo, villa buff, villalapaset ja jalkopäässä nalgenessa litra kiehuvaa vettä talvisuojuksessaan. Lämmin oli eikä palellut kertaakaan. Telttaa ei ollut vaan anorakki lähinnä suojaamassa lumisatteelta ettei kaikki lumi tipu naamalle. Anorakin viritin suksien päälle jotka olivat puuta vasten ja itse alla.

Madshus glittertind ja kuusamo easy:
Toimii kuten pitääkin, mutta side ei mahdu konelatuun kovinkaan hyvin. Suksi mahtuisi riittävästi ja kenkä samoin. Siteen etuosan kiinnikkeet raapii ladun reunoja oikein kunnolla. Se voisi olla 1,5 senttiä kapeempikin. Pitää rakennella uudet kiinnikkeet siteeseen.Ps. Tämä oli grammarin sadas teksti. Jei, pyöreitä lukuja!

1 kommentti:

Finnman kirjoitti...

Itselläni on tuo sama Marmotin pussi, mutten sillä noin kylmässä ole päässyt koittamaankaan. Kylmemmille keleille Savotan Military, joka on kyllä painavampi ja isompi paketti, mutta kulkee nätisti vielä sekin.

Jep lekasta saa hyvää tavaraa edukkaasti, kun vähän valikoi. Itse olen tykästynyt BW-noukkareihin kiinteällä vuorella ja sveitsiläisiin nahkalla vahvistettuihin villalapasiin.

Asiallinen retki miehekkäässä kelissä!

- Finnman