torstai 11. elokuuta 2011

Puukeitin

Pientä askartelua taas... Aikaisempi puukeitin suunniteltiin käytettäväksi MSR titan kettlen kanssa. Puukeitin mahtuu kattilan ympärille eikä hukkatilaa tule juurikaan. Ongelmaa tulee muiden kattiloiden kanssa kuten trangian 1,5 litraisen titaanikattilan kanssa. Keitin ei mahdu sisään eikä ulos kovin kätevästi. Joten uutta suunnittelua peliin.

Puukeitin edestä

Keitin on tehty ihan samasta mahtavasta tavarasta, ikea ordning aterintelineestä. Tässä mallissa käytettiin siitä saatavaa korkeampaa versiota joten aterintelineitä tarvitaan vain yksi.
Pientä saksimista peltisaksilla sekä puutarhasaksilla. Malli on kaksiosainen, jotta siitä tulisi tarpeeksi matala ja mahtuisi trangian kattilan sisälle. Yläosan paikallaan pitämiseen tarvitsee kaksi kiilaa joiden halkaisija on kohtuu pieni. Kuvassa vargon 6 gramman titaanikiilat.

Puukeitin takaa

Tätä rakennelmaa en ole vielä päässyt testaamaan tositoimissa. Uskoisin sen toimivan... Monesti puukeittimien rakentamisessa on yksi iso ongelma. Kun luulee ilmanottoaukkoja olevan riittävästi niin se ei pidä paikkansa. Pienet puukeittimet vaatii yllättävän paljon ilmaa palaekseen.

Puukeitin kasassa

Yllä kuva keittimestä kasassa. Samaan kattilaan mahtuu vielä kiilat, kahvi, muki ja mahdolliset sytykkeet. Paino pelkälle keittimelle 120 grammaa joka on ihan hyväksyttävä paino. Lisäämällä ilmanottoaukkoja paino jäisi varmaankin noin 100 gramman lukemaan.

Toivottavasti pian pääsee testaamaan!3 kommenttia:

Antti T kirjoitti...

Yksinkertaista mutta toimivan oloista. Samat värkit jo löytyisivät kaapista mutta tarttis hankkia peltisakset, että pääsee kokeilemaan. Ikea-keittimen evoluutiota on ollut hauska seurata. Kiitokset! :)

Timo kirjoitti...

Kovin järeitä peltisaksia ei tartte. Bilteman muutaman euron puutarhasakset pelittää ihan hyvin. Onne kokeiluihin!

Anonyymi kirjoitti...

kiitos hyvästä ideasta! kokeilin tänään ikean aterintelinettä semmoisenaan. Totesin kuitenkin heti, että puut palavat niin nopeasti, että puiden lisäykseen pitää olla oma reikä. Nyt piti poistaa kattila liekeiltä aina, kun lisäsin risuja, mikä ei ollut oikein toimivaa. Lisäksi sellaisenaan viritelmä vie repusta aika pajon tilaa. Täytynee kokeilla tota sun settiä! :)