perjantai 15. heinäkuuta 2011

Columbia Drainmaker kengät

Columbian Drainmaker vesikengät. Vesi valuu sisään yhtä nopeasti kuin uloskin. Kevytretkeilijälle kenkien valinta on varmasti vaikeaa joskus. Gorelenkkarit vai jokin muu? Järeät vaelluskengät ei välttämättä ole ratkaisu jos jalkasi on kunnossa eikä suurempia vammoja jaloissa ole havaittu. Kevyen repun kanssa jalka liikkuu kuin se on tarkoitettukkin. Muutama miljoona vuosi on mennyt, jalka on mitä on. Ainoa epälooginen jäänne mikä tulee itselleni mieleen on kynnet. Kaikki loppu kymmenien lihaksien ja luiden kanssa on evoluution aikaansaannosta luoda jalka joka toimii. Valitettavasti kaikilla jalka ei ole kunnossa. Jalan käyttö jää vähälle turhankin helposti. Päivittäinen 30 min lenkki auttaa, mutta luoko se jalalle sellaiset olosuhteet joihin tottuminen vaatii seuraavat muutama tuhat vuotta?
Jalat kipeytyy kävellessä vaelluksilla, kaupungilla tai muuten vaan. Johtuuko se kengistä, jaloista vai rankasta reissusta. Veikkaisin sen johtuvan kengistä, liian tukevista kengistä. Ihmisen jalka kestää varmasti kovaakin rääkkäystä kunhan jalat on kunnossa ja jalkojen päällä oleva paino on kohtuullinen. Ylipaino tai painava rinkka tuntuu jaloissa vaikka kuinka treenaisi kävelyä.
Jalkojakin voi treenata kohti sitä mihin ne on tarkoitettu. Jäykillä kengillä eliminoidaan pienien lihasten ja jänteiden kuormitusta. Kuulostaa hyvälle kun mennään jalan kestävyyden rajoilla. Huippu-urheilu tai jo todetut vammat jaloissa jolloin tiettyjä rasituksia pitää varoa, mutta kuinkas me muut terveet ihmiset jalkoineen?
Vaikka en lääkäri olisikaan uskoisin suurimman ongelman olevan lihakset. Ne jännät jutut jotka tukevat koko ruumista. Eihän pyöräilijäkään ala painamaan kädellä polvea alas kun reisilihas ei jaksa enää... Eihän?

Columbia Drainmaker kengät

Jalkojen totuttaminen liikkeeseen on helppoa ja vaikeaa. Kymmenien kilometrien kävely päivittäin vie aikaa monta tuntia. Juokseminen menee nopeammin, varsinkin uusilla huippulenkkareilla.... Jotka tukevat jalkaa eli taas lähestytään alkupistettä! Käytä ja rääkkää jalkaasi päivittäin, väsyminen tarkoittaa hyvää eikä pahaa kunhan ei liikuta äärirajoilla. Varpaiden ja kantapään välillä tapahtuu luultavasti yhtäpaljon kuin kantapään ja lonkan välillä. 
Jalan treenaaminen kuntoon lähtee pienistä asioista. Ensimmäinen asia on kävellä, juosta, hyppiä tai muuten vaan liikkua päivittäin. Liika paino jaloilla tekee pahaa, ylipaino rasittaa niveliä sekä saattaa aiheuttaa loukkaantumisen. Sama pätee rinkan painoon. Jalkine on toinen. Jalassa on omasta takaa "tukevia" osia, käytä niitä. Superhypertukevat jalkineet siirtää rasituksen helpommin isommille lihaksille joka varmasti auttaa rankoissa suorituksissa, mutta entäs normaaliliikkumisessa tai vaelluksella kun pistemmäinen kuormitus yllättää jalan. Paha kivikko, yllättävä lipsahdus, nyrjähdys yms... 
Treenaa jalkaa päivittäin liikkumalla kengillä jotka eivät tue tai muutenkaan muodosta lisäapua jalalle. Kyllä jalka kestää kunhan sitä totuttaa siihen mihin se on tarkoitettu!
Jalkaa voi treenata ja käyttää kevytkenkiä kuten feelmax ja fivefingers tossuja. Kaikille se ei kuintenkaan sovi  joten käytä niin kevyttä kenkää kuin voit, jos sattuu niin vaihda jäykempään kunnes voit palata kevyempään. Kunhan periaate säilyy, jalka tekee työn eikä kenkä! Tässä yksi vaihtoehto kengäksi pehmeällä pohjalla:

Columbia Drainmaker

Kevyet tossut

Columbian kevyet kengät tekee pienen poikkeuksen verrattuna muihin vastaaviin "lenkkareihin". Pohjan reunassa olevat reijät jatkuvat pohjallisen alle jolloin vesi valuu ulos yllättävän nopeasti. Toinen asia on "kappi" eli kantapäätä tukeva osa on ulkopuolella. Aika monissa kengissä joita on tullut kulutettua loppuun kantapään osalta on kantapään vahvike painanut ikävästi. 


Video veden ulostulosta

Columbian tossu istuu jalkaani täydellisesti. Leveyttä on ehkä vähäsen liikaa joten kaikki leveämpijalkaiset hihkaiskaa ilosta! Reunassa oleva ISO logon hiostavuus mietitytti hetken, mutta ei se haittaa. Pohjan materiaali on kuin crocseissa, mutta ohuempi. Kulutuspohja on normaalin tuntuista lenkkarin pohjaa. Vesi valuu ulos uskomattoman nopeasti, katso video yllä.

Pohja

Kengän jäykkyys asteikolla 1-5 lähentelee kahta. Pohja taipuu ja vääntyy kivien päällä miten sattuu. Jalka korjaa asentoa eikä se haittaa. Omat jalkani kipeytyivät 20 km kovalla menolla metsässä sekä asfaltilla. Luulisin kipeytymisen johtuvan puutteellisesta liikkumisesta. Tosin vauhtia oli aika paljon, sauvojen kanssa juoksua puolet matkasta rinkka selässä.

Mikä jäykkyys?

Pohja taipuu miten sattuu mikä on ihan hyvä juttu. Saapahan jalat treeniä. Nauhat kun jättää auki on olo kuin perus crocsit jalassa paremman ja ohuemman pohjan kanssa. Toimii ainakin taukokenkinä jos ei muuten.

Jos et vielä huomannut kyseessä olevan maailman rumimmat kengät! Aivan karsean näköiset läpyskät. Vaihdoin valkoisien nauhojen tilalle mustat. Mielyttää omaa silmää enemmän vaikka rumat ovat vieläkin. Ostin toiset samanlaiset kengät erivärisinä. Onpahan toiset tilalla kaapissa kun vanhat kuluvat loppuun. Tällä menolla syksyllä pääsee uusi pari käyttöön. Mmmm värinä musta, no ehkä vähäsen paremman näköinen kuin harmaa...

Yksi muista väreistä.Columbia Drainmaker
Partioaitta 79,90€
468 grammaa koko UK 8,5 (normaalisti minulla on kaikki kengät UK9)

Columbia.com:
"This fully drainable water shoe lets you catch the fish and release the stream.  LESS
On a recent fishing trip in the Florida Keys, we spotted guys wearing running shoes in and around the water. We figured they could do without the Soggy Shoe Syndrome, so we created a hybrid shoe that combines the lightweight comfort of a running shoe with the quick-dry capabilities of a water shoe. The upper features breathable open cell mesh with a durable TPU toe cap, while the Techlite™ midsole has built-in drainage ports in the heel and forefoot to allow water to instantly escape. Wet/dry traction is assured by a siped, lugged outsole with Omni-Grip® Wet Grip rubber for sure footing on slick surfaces."

Ei kommentteja: