keskiviikko 25. elokuuta 2010

Primaloft peitto

Kevytrepusta:
Tällä petolla on nyt tehty suurin osa mökkireissuista ja kesäreissuista. Ompeleminen on yllättävän yksinkertaista eikä vaadi kovinkaan kummoisia oppeja. Olen erittäin tyytyväinen tekemääni peittoon. Käyttöä on ollut vuosi enkä keksisi parannuksia jos tätä on tarkoitus käyttää lämpimällä kelillä. Kylmemässä kelissä lisäisisin kiristysnarun kaulukseen. Veikkaisin mukavuuslämpötilaksi noin +5 astetta jos päällä on alusasu ja kunnon pipo.Hullut amerikkalaiset grammanviilaajat käyttävät peittoja makuupussien sijaan. Onhan se ihan järkevää sillä eihän makuupussi eristä niiltä kohdin ollenkaan missä täyte menee lyttyyn. Miksi siis makuupussissa on oltava pohja?
Pohjattomassa makuupussissa eli peitossa on muutamia todella hyviä puolia. Jos on kuuma niin peiton kanssa on paljon mukavampi nukkua eikä tule ahdistavaa oloa mikä makuupussissa joskus tulee. Leveys on toinen hyvä puoli, tämän alla voi nukkua vaikka X-asennossa tai sitten kasassa. Google löytää lisätietoja peitoista. Esim: sleeping quilt tai hiking quilt. Näille on muutamia kauppallisiakin valmistajia. Joko untuvalla tai keinokuituisena esim: Nunatak, Jacks R better tai Backpackinglight.

Materiaalit tähän projektiin tuli extremtextil.de nettikaupasta Saksasta. 

MATERIAALIT:
Primaloft sport täyte 133g/m2 noin 2 metriä 19,80€
Quantum kangas noin 4 metriä 27,40€
Gutermann polyesterlanka -€
Paino neppari x1
Hinnat ovat hukkapalojen kanssa. Kangas sekä täyte oli 150 senttiä leveä. Niistä voi rakennella vaikka hanskat tai pipon.

Ompelukoneen roolia näytteli Husqvarna kone joka on peräisin -50 luvun ajoilta. Se suoriutui tehtävästä kohtuu hyvin. Piti teipata kaikki perävät osat piiloon jotta primaloft ei jää niihin kiinni. Loppu on kiinni käyttäjästä tai ainakin luulen niin. 
Koko urakka kesti 9 tuntia joka sisälsi kiroilua ja googlettamista ompeluohjeiden perässä. Suurin ongelma oli ommella suoraan. Se on aika hankalaa koska sylissä on 2 kangas palaa jotka ovat todella liukkaita sekä primaloft matto joka taas tarttuu joka paikkaan kiinni, varsinkin vaatteisiin. Saumat menivät vinoon ja kiroilua kuului! No tämähän on ainoastaa peitto, ihan sama miltä se näyttää kunhan toimii!!!

Lopulliset tiedot peitosta:
Koko:        125x200 senttiä
Paino:        564 grammaa

Tekeminen aloitetaan leikkaamalla materiaaleista saman kokoiset palat. Primaloft täytyy ommella kiinni 50 cm välein. Ompelin sen kiinni vuorikankaaseen kolmella poikittaisella ompeleella sekä päädyistä. Täytteen päälle lisäsin muutaman sentin levyisen kaistaleen kangasta jonka läpi ompelin, muuten täyte sotkeentuu ompelukoneen jalkaan kiinni. Lisäsin jokaisen ommeltun sauman väliin pituussuunnassa olevat ompeleet noin 20 cm matkalle joten täyte on ommeltu noin 50x50 cm lokeroihin kiinni.

Tämän jälkeen kun täyte on ommeltu kiinni toiseen kankaaseen niin lisätään toinen kangas ommellun kankaan päälle. Järjestys on kangas, kangas ja täyte. Tämän jälkeen reunat ommellaan kiinni jättäen toiseen päähän 20 sentin rako. Nyt ommeltu paketti käännetään ympäri siis sisäpuoli ulos, nyt täytteen pitäisi olla kankaiden välissä. 20 cm mittainen reikä jää jalkopään taitoksen sisään joten ulospäin se näyttää siistille.

Rakenne on vähesen oudompi selittää... Peitto on 125x200 kokoinen. Lyhyempi pää (jompi kumpi) taitetaan kiinni ja ommellaan. Muista jättää se kangas mihin täyte ommeltiin kiinni sisäpuolelle.
Peitto on valmis!!!


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Quantum-kangasta ei enää (?) löydy extremtextilin sivuilta ainakaan haulla. Voikohan jotain toista kangasta käyttää vastaavasti? Sivuille on ilmestynyt myös 60 grammaista primaloft sport-täytettä. Riittäneeköhän se kesäkäyttöön tarkoitettuun peittoon?

Timo kirjoitti...

Ripstop-Nylon, downproof, 38 g/qm esimerkiksi sopisi ihan hyvin kankaaksi.
60 grammaisella täytteellä kyllä pärjäisi keskikesän reissuilla. Tuo 133 grammainen on mielestäni ohuin jota voisin sanoa kesäkäyttöön sopivaksi. Saman paksuisen makuupussin alin mukavuuslämpötila on luultavasti noin 5-10 asteen tietämillä. Ehkä lähempänä kymppiä. 60 grammainen primaloftin joutuu ompelemaan kiinni 15 cm välein joten saumaa tulee todella paljon!

Juuso kirjoitti...

Terve

Tuo "kangas, kangas, täyte" -rakenne ei oikeen auennut meikäläiselle. Onko siis peitossas jonkinlainen vuorikangas? Vai toimiiko pelkkä primaloftin harso vuorena?

Sillä vaan ajattelin kysellä, kun olen katsellut noita itsetehtyjä sleeping quilt -malleja ja tuntuvat käyttävän kangasta primaloftin molemmin puolin. Itselläni olisi tarkoitus ottaa tuommoinen "selätön makuupussi" projektiksi.

Timo kirjoitti...

Kangas, kangas, täyte on siis ompeluvaiheessa. Lopputuloksessa primaloft on kahden kankaan välissä.

Kaikki saumat saumavaran kanssa on kiva jättää peiton sisälle pois näkyvistä.

Eli kangas, kangas, täyte ommellaan kolmelta sivulta umpeen. Koko paketti käännetään nurinperin joten lopputulos on kangas, täyte, kangas. Viimeinen sivu ommellaan tarkemmin ettei saumasta tule ruma ja täyte ei pursua sauman välistä. Primaloft pitää ommella johonkin kiinni sopivin välein joten se kannattaa ommella toiseen kankaista ennen reunojen ompelemista.

Tukikangas "scrim" jätin pois. Kokeilin paljonko kestää... Se hajoaa pienestä nykäisystä! Joten se vaan auttaa täytteen käsittelyä. Tuota harsoa ei siis kannata jättää/käyttää valmiissa peitossa.

Onnea ompeluun ja laita tietoa jos tulee ongelmaa!